Düzce'de öğrenciler de destek veriyor

Ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele çerçevesinde ormanları koruma hedefiyle son 13 yılda 670 bin adet suni kuş yuvasının ormanlara asıldığı bildirildi. Yeşiliyle ünlü Düzce'de de orman işletme müdürlüğü ekipleri tarafından asılan yuvalarla hem kuşlara barınacak yer sağlanıyor hem de ormanların tahribatı önleniyor. Düzce'de kuşlara yuva sadece devlet eliyle sağlanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda Düzce İş Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından tamamı artık malzemelerden hazırlanan 20 adet kuş yuvası Kent Ormanı'ndaki ağaçlara asılarak kuşlara yeni yuva sağlanmıştı.

Biyolojik mücadele ile tabiatın dengesi bozulmuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ormanlar için tehdit oluşturan ve üreme enerjileri çok yüksek olan zararlı böceklerin uygun iklim koşullarında hızla çoğalarak ağaçları tahrip ettiği vurgulanırken, bu tahribatın önüne geçmek için biyolojik mücadele teknikleri ile hem tabiatın dengesini bozulmadığı hem de zararlı böceklere karşı tedbir alındığı kaydedildi. Bu tedbirler çerçevesinde ormandaki ağaçlara kuş yuvası asmaya başlayan bakanlık, 2003 yılından bu yana 670 bin adet yuvayı kuşlarla buluşturdu.

Öte yandan özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda büyük rolü olan kuşlar günde kendi ağırlıklarının birkaç misli kadar böceği tüketebiliyor bu da orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Örneğin; kuş yuvaları asılan 28 hektarlık bir meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.

HABER;C.ÜSTÜNER