Radikal Gazetesinin haberine göre; hükümet son zamanlarda artık herhangi bir işlevi kalmadığını düşünerek muhtarlıkları kaldırmayı planlıyor. Yapılacak çalışmaya göre;  mahalle muhtarlıkları kaldırılacak. Muhtarların yaptığı nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili işleri kaymakamlık ve belediyeler yürütecek. Buna karşın köy muhtarları ise yerini daha güçlendirilmiş şekilde koruyacak. Köy muhtarlarının yetkilerinin arttırılması, özlük haklarının da iyileştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yasal düzenleme bu dönem çıksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüğe girecek. Muhtarlar görev sürelerini tamamlayacaklar.
 
Yasal düzenleme uygulamaya geçerse bundan; Düzce merkezde 48, Konuralp’de 7, Beyköy’de 4, Boğaziçi’nde 6 Akçakoca’da 8 Cumayeri’nde 5 Çilimli’de 7, Gümüşova’da 6, Gölyaka’da 10, Kaynaşlı’da 7 ve Yığılca’da 4 mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam 112 mahalle muhtarlığı etkilenecek.
 
Köy muhtarlarının görev kapsamı ise daha geniş. Köy muhtarları, devlet ile köylü arasında köprü görevi üstleniyor. Okuldan askerliğe ve evliliğe kadar bir dizi iş için muhtarlığın onayı gerekiyor. Muhtarlar, 1977 yılından bu yana bütçeye konan ödenekten maaşlarını alıyor. Düzce merkezde 73, Konuralp’te 25, Akçakoca’da 43, Cumayeri’nde 21, Çilimli’de 20, Gölyaka’da 21, Gümüşova’da 18, Kaynaşlı’da 20 ve Yığılca’da 39 köy olmak üzere toplam 280 köy muhtarlığı bulunuyor.