Düzce'de belediyenin en fazla eleştirildiği konuların başında gelen park ücreti uygulaması davalık oldu. 3 yıllığına belediyenin şirketi olan YEYPAŞ A.Ş.'ye kiralanan açık otopark işletmeciliği kapsamında şehrin bir çok caddesinde 5 dakika üzeri parklanmalarda 3 TL ücret talep edilirken, bu uygulama nedeniyle Düzce Belediyesi geçmişten bu yana hukuksuzluk yapmakla suçlanıyordu.

 

Düzce'deki bir sürücü dava açtı

Kimi sürücüler, "Caddelerden ücret alamaz, o zaman katlı otopark neden yapıldı?" diyerek tepkisini ortaya koyarken kimi sürücüler ise caddelerin park yeri gibi kullanılması üzerinden uygulamayı eleştiriyordu. İşte bu ücretli parkı yasal bulmayan Düzce'de yaşayan bir sürücü soluğu mahkemede aldı. Caddelerde park uygulaması konusunda belediyelerin bir görev ve yetkisinin bulunmadığı gerekçesiyle dava açan vatandaşa mahkemeden aksi yönde karar geldi. Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin kararına "Düzce Belediyesi'nin park ücreti almasında hukuka aykırılık

bulunmuyor" yönünde görüş bildirdi.

 

Belediye: Bir kez daha tescillendi

Belediye bu kararı, "Düzce Belediyesi tarafından şehir merkezinde bulunan caddelere park eden araçlardan otopark ücreti alınmasına ilişkin uygulamanın yasal olduğu Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla bir kez daha tescillendi." şeklinde duyurdu.

 

Mahkeme: Hukuka aykırılık bulunmamaktadır

Açıklamada mahkemenin kararında şu hükümlerin yer aldığı bildirildi: “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinin ‘p’ bendinde; ‘Durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek belediyelerin yetkileri arasında sayıldıktan sonra, 34’üncü maddesinin ‘g’ bendinde, taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek, belediye encümeninin görevleri arasında sayılmıştır. Düzce Belediye Encümeni’nin 23.09.2014 tarih ve 1320 sayılı kararıyla Düzce şehir merkezinde yer alan cadde ve sokaklarda açık otopark işletmeciliği yapılması işinin 3 yıllığına Yeypaş Yerel Yönetimler Gaz. Pa. A.Ş.’ye kiralandığı görülmektedir. Bu durumda, davalı idarenin Düzce il merkezinde bulunan cadde ve sokaklara park eden araçlardan otopark ücreti alınmasına ilişkin uygulamasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”

Haber:C.ÜSTÜNER