Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Hafta dolayısıyla yayımlanan kutlama mesajlarında ahiliğin bir esnaf kültürü olduğu üzerinde duruldu.

"Köklü bir esnaf dayanışma teşkilatıdır"

Düzce Valisi Ali Fidan’ın Ahilik Haftası mesajı şu şekilde: "Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, tevazu, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında yükselmesi ve gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Ahilik müessesesi, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Esnaf ve sanatkârlığı ahlaki değerlerle harmanlayan, mesleki ilkelerle süsleyen ahilik kültürü aziz milletimizin geçmişinde ticari ve toplumsal hayatın tanziminde çok önemli görevler ifa etmiştir. 13. yüzyıldan günümüze kadar yıllardır süre gelen ahilik geleneğimiz; tüketici hakları, ticari ahlak kuralları ve ticari yapımızın çekirdeğini oluşturmuştur. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu’da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve berberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir. Esnaf ve sanatkârın Piri Ahi Evran Veli’nin "Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum."

"Ahilik bir esnaf kültürüdür"

Ahilik Haftası nedeniyle Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de bir mesaj yayımladı. Mesajında özetle, ahiliğin Türk toplumunda ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda önemli etkileri olduğuna işaret eden Başkan Mehmet Keleş, şu görüşlere yer verdi: "Ahilik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen  ve uygulamada  insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir. Yine ahilik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir. Müslüman- Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca önemli rol oynamıştır. Ahilik bin yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin adıdır. Bu modelin temelinde, birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır. Ahiliği bugün gündemde tutan, sadece sahip olduğu tarihsel zenginlik değil, aynı zamanda günümüz iş dünyasının ana gereksinimleriyle de örtüşmesidir. Bu duygu ve düşüncelerle esnaf ve sanatkarın bayramı niteliğindeki Ahilik Haftası'nı kutlar, tüm esnaf teşkilatlarına hayırlı olmasını temenni ederim.”

Haber;C.ÜSTÜNER