Şehrin “Temizlik Haritası” ve 7’den 70’e çevre bilinci oluşturmak hedefiyle çıktıkları yolda düzenledikleri çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratan Mavi Ağaç Toplumsal Gelişim Derneği, bugün yapılan yazılı basın açıklaması ile aylardır verdikleri uğraşların karşılılığını alamamaktan yakındı.

“Rapor içeriğinde çözüm önerilerin 17 madde ile sunduk”
Derneğin Başkanı Celal Kasapoğlu bugüne kadar yaptıkları faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulunduğu yazılı basın açıklamasında, “Mavi Ağaç Derneği olarak Temizlik Haritası Projesi kapsamında  6 hafta boyunca farklı türdeki kamusal alanlarda yaşanan kirliliğe, yaptığımız saha çalışmaları ile dikkat çekmeye çalışmıştık. Konuyu yalnızca saha faaliyetleriyle sınırlandırmanın bir çözüm olmayacağını düşünüp çalışmalarımızı bir rapor haline getirmiştik. Rapor içeriğinde çevre bilincinin nasıl oluşturulacağı konusunda toplam 17 maddede tanımladığımız çözüm önerilerini sunmuştuk. Sunduğumuz çözüm önerilerinin her bir maddesinde dernek olarak  üstlenebileceğimiz sorumlulukları da  detaylı şekilde belirtmiştik. Bu kapsamda çözüm önerilerimizden biri olan, ilkokul ve ortaokul öğrencilerimize eğitsel içerikli bir kültürel aktiviteyi ulaştırmayı amaçlayan Gezgin Sahne Projemizi faaliyete geçirip, toplam 20 okulda  tiyatro etkinliğini gerçekleştirdik” ifadelerinde bulundu.



“Bir buçuk aydır belediyeden dönüş almadık”
Yaşanılan çevrede her vatandaşın hissettiği ortak bir soruna çözüm üretme çabası ile çalıştıklarını kaydeden Kasapoğlu, “Hazırladığımız çözüm önerilerini Belediye Başkanlığına ve Valilik makamlarına da sunduk.  Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmede elimizde hazır vaziyette bulunan bir çalışmayı  gerekli incelemeler ve eklemeler yapılarak faaliyete geçirmek istediğimizi dile getirdik. Hatta çalışma kapsamının genişletilerek, ülke bütününde neredeyse her kentte sorun olan bir konuda, Düzce'nin öncülük edebileceği, diğer kentlere bir model oluşturabileceğini belirttik. 



“Gönüllü insanlara karşı yetkili kurumlar ilgisiz kalıyor”
Çok düşük bütçeler ile etkin çözümler oluşturmayı amaçlayan çalışmamızla ilgili bir buçuk aydır belediyeden  henüz bir geri dönüş alamadık. Sorun tespiti, farkındalık oluşturma, çözüm üretme ve çözümü uygulama noktasında dernek olarak kendimize  yüklediğimiz sorumlulukları gerçekleştirdik.  Ancak çözüm önerilerinin bütünü için beklediğimiz desteği bulamadık.   Hazır bir çalışmayı yalnızca rapor düzeyinde bırakmak istemediğimiz için gerçekleştirebileceğimiz çözümleri dernek olarak tatbik etmekteyiz. Görüyoruz ki, somut olarak ortada duran bir sorun, soruna yönelik yapılmış bir çalışma  ve çalışmak isteyen bir grup gönüllü insan varken yetkili kurumlar ilgisiz kalıyor.

Haber: Ö.YILMAZ