Gelir hesaplamalarında, haneleri karşılaştırılabilir hale getirmek için hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ele alındı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri 2017 yılında 21 bin 577 TL iken, 2. düzey bölgeleri itibarıyla en yüksek olduğu bölge, 30 bin 895 TL ile İstanbul bölgesi oldu. Bu bölgeyi, 26 bin 679 TL ile Ankara ve 26 bin 213 TL ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgesi izledi.

Diğer bir yoksulluk sınırı olan orta gelir olarak da bilinen medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak hesaplanan gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler Adana, Mersin, Antalya, Isparta, Burdur ve İstanbul oldu.

Bu oranın en düşük olduğu bölgeler ise Düzce’nin de içinde olduğu Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgeleri oldu.

Haber: M. AYDIN