İstanbul’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Büyük Melen Çayı, havaların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi nedeniyle ulusal basının gündeminde… İstanbul'un 4 aylık suyu kaldığını ve bir an önce tasarruf tedbirleri alınmazsa kenti büyük bir su sorununun beklediğini yönünde uyarılar yapılıyor..

Şubat'ın ayının son günlerine yaklaşırken devam eden bahar havası Melen Çayı suyunun İstanbul'a taşındığı nokta olan Ömerli Barajı'nda suların metrelerce çekilmesine sebep oluyor… Melen desteğine rağmen Ömerli Barajı’ndan gelen "SOS" İstanbul’da endişeye sebep oluyor…


Yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesinin kapıya dayandığı İstanbul’da, bu durum vatandaşları da kara kara düşündürüyor… Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'a su sıkıntısı ile ilgili olarak ise gerekli tedbirleri aldıklarını hatırlatarak kritik bir açıklama yaptı. 2007 yılında kuraklık olunca Melen suyunu daha erken tarihte İstanbul'a getirip Ömerli Barajı'na akıttıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, "Büyük bir çalışma ile Melen'in suyunu Ömerli'ye akıttık. İstanbul'a kuraklık yaşatmadık. Şimdi Melen'in suyunu boğazın altından Kağıthane'ye kadar geliyor. Şuanda ikinci bir hatla su biriktirelim diye Melen Barajının inşaatına başladık. Biz bu kuraklığı da atlatırız, merak etmeyin. Vatandaşımız merak etmesin, İstanbul'a su sıkıntısı yaşatmayacağız" diye konuştu.
Yaz aylarında beklenen kuraklık için İstanbul Melen Suyu’na bel bağlamış durumda… Melen İstanbul’un “B planı” olarak gösterilmesi Düzce’den de tepki seslerinin yükselmesin neden oluyor… Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk yetkilileri biran evvel önlem alınması noktasında uyarıda bulunarak valiliğe seslenmişti. Öztürk, İstanbul’a su verilecek diye Düzce çiftçisinin mağdur edilmemesini istemişti.

 

Haber;S.Kaşkır