Türkiye’nin en büyük merası bugün düzenlenen törenle Paşakonağı köyünde açıldı. Törene Vali Adnan Yılmaz, Protokol, siyasiler ve Bahçeköy İlköğretim okulu öğrencileri katıldı.

Açılış kurdelasını kesmeden önce konuşma yapan Vali Adnan Yılmaz, Paşakonağı ve Bahçeköy’ün hayvancılıkta bir numara olabileceğini vurgulayarak Türkiye’de kaymakta marka olabileceklerini söyledi

 

Yılmaz, “Anlaşılıyor ki Paşaköy ve Bahçeköy hayvancılıkta bir numara olabilir, eğer siz gayret edersiniz 1 milyar lirayı bulan bir teşviki alabilirsiniz. Eğer mandacılıkta biz ileriye gitsek 1 numara oluruz, kolay kolay bulabiliyor musunuz Düzce’nin Paşaköy kaymağını bulamazsınız önemli olan marka olmak. Ürettiniz de almayan mı var, çifti kardeşlerimden rica ediyorum, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile omuz omuza versin mandacılıkta bir numara olalım. Gördüğüm manzara çok zayıf, gelişmemiş oysa bu sulu merası olan alan böyle mi olmalı. “ dedi.

Paşakonağı Muhtarı Metin Kılıç, meranın özelliklerinden bahsederek, bundan sonra ki görevlerinin merayı korumak olduğunu belirtti.

 

Kılıç, “Meranın 3 özelliği vardır, birinci özelliği Düzce’nin en büyük merasıdır, ikinci özelliği Düzce’nin en kalabalık hayvanını barındırması, 3. Özelliği ise 81 vilayetin içinde 6. Sırada Düzce’yi temsil ediyor. Bölgede fazla Manda sayısına sahip köylerden biriyiz. Bizim bundan sonra ki görevimiz merayı korumak olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Bahçeliköy İlköğretim Okulu öğrencisi Elif Erdoğan ise törene katılanlara meranın tanıtımını yaptı.
“Mera bir veya birkaç köye hayvanlarına otundan yararlanmaları için kullanılan araziler. Mera islahı hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kava yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği en önemli doğa kaynaklarımızı oluşturan çayır ve mera alanlarımızdır.”

 

İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu mera alanında yapılan ıslah çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

 

Kabaoğlu, “Mera alanı bin 559 dekardır. Bu mera alanı Paşakonağı köyü ve Bahçeköy çiftçileri tarafından kullanılmaktadır. Her iki köyde bin 780 adet sığır ve bin 520 adet manda olmak üzere toplam 3 bin 300 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Paşakonağı köyü Mera Islah ve amenajman projesi Eskişehir’de bulunan Geçitkuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde uygulanmaya başlanmış, proje kapsamında bugüne kadar, alanda bulunan karaçalı, böğürtlen ve benzeri yabancı bitkiler temizlenmiş, mera alanına toplam 18 ton gübre atılarak ot verimi ve kalitesi artırılmıştır. Ayrıca mera alanı ıslah çalışmaları kapsamında menfez, sundurma ve çevresi tel örgülerle çevrilmek suretiyle koruma altına alınarak ıslah projesi tamamlanmıştır. “

 
Konuşmalar yapıldıktan sonra dualarla meranın açılış kurdelası Vali Adnan Yılmaz, muhtarlar ve Garnizon komutanı tarafından kesildi. Merayı gezen Vali Adan Yılmaz, Tarım İl Müdürlüğü personeline biraz sert çıktı.

 

Yılmaz, burada ırkı olan hayvanlar yetiştirilmesi için açık çek sunduğunu dile getirerek, personele açılıştan açılışa meraya gelmek yok dedi.

 

Yılmaz, “Bu meraya yakışan hayvan olması lazım bunun için ben sana açık çek veriyorum, il özel idaresi imkanlarını seferber ediyorum. Buranın yüzünü güldürün, Vali olarak bana düşen bir husus varsa ben gereğini yaparım ama projeyi yapacak olan sahada çalışacak sizsiniz. Masa başında oturup da buraları uzaktan seyredersek sırf açılıştan açılışa buralara gelirsek hiçbir netice alamayız ben samimiyim, daha çok çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

Vali Adnan Yılmaz, merayı gezdikten sonra Bahçeköy İlköğretim okulu öğrencilerin mera alanında ki yemeğine eşlik etti.

Haber; S. YANAR