Tüm ülkede olduğu gibi Düzce’de de mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntılar gündeme gelmeye devam ediyor. Mevsimlik tarım işçilerinin sıkıntılarıyla ilgili Akçakoca’da kurum müdürleri, oda başkanlarının da katıldığı toplantı yapıldı.

Toplantıda özellikle 16 yaşından küçük çocukların tarım işçiliğinde kullanıldığı vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:

“Ülke genelinde uygulanmaktadır”
"Mevsimlik tarım işçiliği tarımsal işgücünün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Her yıl hasat zamanına göre farklı bölgelere göç eden mevsimlik işçilerin çalışma ve hayatlarını devam ettirme koşullarının iyileştirilmesi, kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Çalışma Bakanlığımızın öncülüğünde İŞKUR sekretaryalığında Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) ülke genelinde uygulanmaktadır.

“Projenin amacına uygun şekilde tamamlanması hedeflenmektedir”
İlimize çalışmak üzere fındık hasadı zamanında gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları, barınma, çocuklarının eğitimi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla oluşturulan çalışma grubu toplantısı 6 Temmuz tarihinde Akçakoca İlçesinde proje paydaşlarımızın katılımlarıyla yapılmıştır.

Mevsimlik tarım işçilerinin barınma, iş görecekleri tarım alanlarına taşınma, çocukların eğitim ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılacak çalışmalarının bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi, paydaş kurum ve kuruluşların yetki ve sorumluluk alanlarındaki görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmesi ve yapılacak bu çalışmaların projenin amacına uygun şekilde tamamlanması hedeflenmektedir.

“16 yaşından küçük çocukların tarım işçisi olarak çalıştırılmasını önlemek”
İlimizde sadece Akçakoca İlçesine mevsimlik fındık işçisi olarak her yıl ortalama 4 bin, 5 bin işçi gelmekte ve bunların bin tanesi 16 yaşından küçük çocuklardan oluşmaktadır. 16 yaşından küçük çocukların tarım işçisi olarak çalıştırılmasının önlenerek; akademik, sportif, kültürel olarak hazırlanan karma bir eğitim programına dâhil edilmesi planlanmaktadır. Bu amaçla sadece Akçakoca ilçesinde bu yaş grubundaki çocukların eğitimi için 4 köyde eğitim merkezi kurulmuş, bu eğitim merkezlerinde çocuklara akademik eğitim yanında sosyal, sportif ve kültürel alanlarda faaliyetler düzenlenmesi için gerekli hazırlıklar yapılmıştır.

“Tarım araçlarıyla işçilerin taşınmasının önüne geçilecektir”
Ayrıca işçilerin çalışacakları tarım alanlarına konaklama yerlerinden taşınması sürecinin başta kolluk kuvvetleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından takip edilerek, tehlike arz edecek, risk oluşturacak şekilde tarım araçlarıyla işçilerin taşınmasının önüne geçilecektir. Bu konuda yapılan denetim ve kontroller arttırılacaktır.  

“Yapıcı çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir”
Ülkemizde tarım işçilerinin yarısını mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu göz önünde bulundurularak yapılan sistemli çalışmalar neticesinde başta kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin önlenmesi, mevsimlik tarım işçilerinin barınma, taşıma, güvenlik, eğitim ve sosyal ihtiyaçların giderilmesi için yapıcı çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.

"Çocuk işçiliğinin tamamen önlenmesi en nihai hedefimizdir"
Bu konuda başta Kamu Kurum ve Kuruluşları olmak üzere, tarım işçisi çalıştıran işverenler, bu işe aracılık eden kişiler, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişiler sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Yapılan çalışmaların amacına ulaşması mevsimlik tarım işçilerinin insani şartlarda çalıştırılmasının sağlanması ve kötü şartlarda çalıştırılan çocuk işçiliğinin tamamen önlenmesi en nihai hedefimizdir."