Tarım bakanlığı tarafından Ankara’da gerçekleştirilen ve Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu’da katıldığı tarım çalıştayı sonucunda “Türkiye de Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi ile tarımsal faaliyetlerin yapılamaz hale geldiği ve bunun artık sürdürülemez olduğu” ortak görüşüne varıldı.

Toplantıda miras yolu ile bölünen arazilere bir sınır getirilmesi konusu ve toprak koruma ve arazi kullanımı kanununun yeniden düzenlenmesi gerektiği kaydedildi.

Düzce’nin sorunu

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu Düzce’nin nüfusunun 338 bin olduğunu 11 belediyede 280 köyün olduğunu hatırlatarak “ Toplam tarım alanımız 86 bin 022 Hektardır. İşlenen Tarım alanı ise 23 bin 141 hektar, uzun ömürlü bitkilerin yer aldığı alan ise 62 bin 881 hektardır” dedi.

Düzce’de tarım yapılabilir arazinin sadece yüzde 26’sında tarımsal üretimin yapıldığına dikkat çeken Karslıoğlu, “Verimli alanların uzun süreli bitkilere terk edildiği anlaşılmaktadır. Bunun temel nedeni ise miras yoluyla mevcut arazilerin çok küçük alanlara ayrılması ve üzerinde Tarımsal faaliyet yapılmasının verimli olmayacağı ve katma değer yaratmayacağının bilinmesidir. Ülkemizin en verimli Tarım arazilerinden biri olan İlimiz topraklarının en az 2 ürün yetiştirilebilecek şekilde tarıma uygun işletme büyüklükleri ile faaliyette olduğu düşünüldüğünde elde edilebilecek gelirlerin büyüklüğünü tahmin etmek zor değildir” dedi.