Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Selamlara gelişinin 79. yılı kutlamalarına protokol ilgisiz kaldı. Ulu Önderin 1934 yılında bir gün önce ziyaret ettiği Bolu dolu dolu programlar hazırlarken Düzce'de her geçen yıl program da zenginliğini kaybediyor, gösterilen ilgi de... Atatürk'ün Selamlar Köyü'ne gelişinin 79. yıldönümü Ramazan ayına denk gelmesi sebebi ile bu yıl iftar verildi. Halk tarafından yoğun bir katılım gerçekleşirken Gümüşova protokolü de kutlamalardaki yerini aldı. Düzce protokolünden ise programa Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker, Başkan Yardımcısı İsmail Tanyel ve Baro Başkanı Ali Dilber katıldı. Programın sadece iftarla sınırlı kalması kutlamaların sönük geçmesine neden oldu. Her yıl çeşmelerinden ayran akıtılan Selamlar'da bu yıl hazır ayran dağıtıldı.

 

 



İftarın ardından Mevlid-i Şerif okunurken bu gününn önemine ilişkin bir konuşma yapılmaması, Atatürk'ten bahsedilmemesi ise halk arasında da şaşkınlık yarattı. 

 

Başka bir yerde iftar programında olan Vali Adnan Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Ali Gezer ile Garnizon komutanı Ramazan Akça programın ilerleyen saatlerinde Selamlar'daki mevlüt programına katıldı.

İsim babalığını yapmıştı

 

 

 


Öte yandan 1934 yılının 18 Temmuz günü yurt gezileri sırasından Bolu’dan yola çıkan ve Düzce’ye gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Düzce girişinde coşkuyla karşılanmış ancak İstanbul’dan gelen acil bir haber üzerine kısa süre içinde Düzce’den ayrılmıştı. İstanbul yolculuğu sırasında Gümüşova İbrahimağa Köyü halkı tarafından köy girişinde karşılanan Atatürk’e ayran ikram edilmişti.

 

 

Köyün isminin “İbrahimağa Köyü” olduğunu öğrenen Atatürk, “Buranın ismi artık Selamlar olsun” diyerek köyün ismini değiştirmişti. 79 yıl önce isim babalığını yaptığı Selamlar Köyü’nde her yıl 18 Temmuz'da o günün anısına kutlama programları düzenleniyor... Ancak ilgi giderek azalıyor...

 

Haber: M. YILMAZ