Valilik tarafından yürütülen bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadele çalışmaları Düzce’de kararlılıkla devam ettiriliyor. Özellikle uyuşturucunun kökünün kazılması adına güvenlik güçleri tarafından sürdürülen operasyonlarla zehir tacirlerine darbe üstüne darbe vurulurken, toplumsal odaklı çalışma ve projelerle de farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Gençliğin önündeki iki tehdit: Terör ve bağımlılık
“Bağımlılık son yılların en önemli sorunu.” diyerek söze başlayan Vali Dağlı, şöyle devam etti: “Bu konuda Cumhurbaşkanımız her fırsatta bizi talimatlandırıyor. Ülkemizin, gençliğin önünde iki tane tehdit var. Bunlardan biri terör biri bağımlılık şeklinde. Bu anlamda bizim de bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Tabii emniyet ve jandarma kuvvetlerimizle yapılan mücadele çok önemli. Ancak onun yanında bizim sivil toplum kuruluşlarıyla diğer kurumlarımızla, vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla yapacağımız çalışma ve mücadele de en az asayişle ilgili çalışmak kadar biz önemli olduğunu düşünüyoruz.”

“Gençlerimizi bağımlılıktan uzak tutmak durumundayız”
Yaklaşık bir yıl önce Düzce Valiliği koordinasyonunda “Bağımlılıkla Mücadele ve Koordinasyon Merkezi” adıyla bir yapı oluşturduklarını belirten Vali Dağlı, merkeze ilişkin şu bilgilerdi verdi: “Bu yapıda başta emniyet ve jandarma olmak üzere, sağlık müdürlüğümüz, üniversitemiz, belediyemiz onun haricinde bu konuda çalışan ve çalışacak sivil toplum kuruluşlarımız, muhtarlarımız, amatör spor kulüplerimiz ayrıca müftülük, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz var. Biz bu çalışmayı hep birlikte yapmak suretiyle gençlerimizi bağımlılıktan uzak tutmak durumundayız. Aksi takdirde önümüzdeki en büyük tehdit budur. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz.”

“Bulaşmadan kurtarmak zorundayız”
Mücadelede en önemli adımı gençleri bağımlılık yapıcı maddelere bulaşmaktan kurtarmak olarak açıklayan Vali Zülkif Dağlı, “Buna bulaşmadan önce biz gençlerimizi kurtarmak zorundayız. Yani buna alıştıktan, bulaştıktan sonra bunda başarı oranı çok düşük maalesef. Onun için gençlerimizin vaktini daha faydalı şeylerle geçirmek suretiyle bu bağımlılığa uzak tutmak durumundayız.” dedi.

“Bağımlılığın değişik boyutları var”
Bağımlılığın çok fazla türleri olduğuna dikkati çeken Dağlı, şöyle devam etti: “Bağımlılık dediğimizde sadece uyuşturucu değil akıllı telefon da olabilir, başka şeyler de olabilir. Bağımlılığın değişik boyutları var ama göze en fazla görüneni uyuşturucu olduğu için biz bununla da uğraşıyoruz ama hepsiyle mücadele ediyoruz. O yüzden biz mücadele merkezimizin adını ‘Bağımlılıkla Mücadele’ koyduk zaten. Tamamı bizim için bir risk teşkil ediyor.”

Düzce’nin çalışmaları İzmir’de örnek gösterildi
Geçtiğimiz eylül ayında Düzce Valiliği’nin bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadele çalışmalarının İzmir Narko-Terör Çalıştayı’nda örnek olarak gösterildiğini anımsatan Vali Dağlı, şunları kaydetti: “Bu konuda ilimiz örnek olarak gösteriliyor. Ben Başbakanlık Müsteşarımıza bunu sundum. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de Ege Üniversitesi’nde bir çalışma yapıldı ve bizim yaptığımız çalışmayı orada örnek olarak anlattılar. Biz istiyoruz ki bu çalışmalar her yerde yaygınlaşsın. Burada en önemli unsur bir amaç için hep birlikte bir arada olmak ve koordinasyona dayanıyor. Biz aylık olarak takibini yapıyoruz ve koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bu şekilde mücadelemiz biraz daha sonuç alır diye düşünüyoruz.” 

Haber: C.ÜSTÜNER