Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde belirli bir tema çerçevesinde düzenlediği ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yılki teması, ‘Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ olarak belirlendi. Düzce'de de çeşitli etkinliklerle hafta boyunca kutlanacak olan bu önemli hafta dolayısıyla İl Müftüsü Hüseyin Can ile bir röportaj gerçekleştirdik.

"Camiler sadece namaz kılınan bir yer değildir"
İlk olarak ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın 1986 yılından beri 1-7 Ekim tarihlerinde kutlandığını belirten Can, toplum açısından son derece önemli olan camiler ve din görevlilerinin toplumdaki yeri ve önemine dikkat çekti. Camilerin daha işlevsel hale gelmesini sağlamak istediklerinin altını çizen Can, "Camilerin fonksiyonları var. Camiler önemlidir sadece namaz kılınan bir yer değildir." dedi.

"Dine hayatını feda etmiş, adamış insanlar"
Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yıl ‘Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ teması ile kutlandığını anımsatan Müftü Can, şöyle konuştu:

"Din görevlileri doğumumuzdan ölümüze kadar bizimle beraber olan bu sadece ezan ve salayla değil. Biz bunlara imamlar, din gönüllüleri diyoruz. Dine hayatını feda etmiş, adamış insanlardır. Çok da eleştiriliyoruz ama daha güzel olsun diye insan sevdiğini eleştirir. İşte o dediğimiz adanmış insanları sadece imam ve müezzin olarak düşünmeyin. Bizim bayan Kur'an Kursu öğretmenlerimiz var. Namaz kılmayı ve dinle her şeyi onlar öğretir. Bu din görevlileri kişinin cenazesindedir bir bakarsınız sabah namazındadır, dua ederler. Düğündedirler neden çünkü nikahlarını kıyacaklardır. Müftüler de artık nikah kıyabiliyor."

"FETÖ terör örgütüne karşı salaları o gece biz okuduk"
"Dine adanmış olan insanlar bu toplumla güler, bu toplumla ağlar, bu toplumla üzülür." diyen Can, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Bunu 15 Temmuz’da gördük. Bu ülkenin başına bela olan insanlar 40 yıl zekatımızı, fitremizi, kurbanımızı bir şekilde bizden çalan o sermayeyi götürüp Amerikan bankalarına yatıran Hıristiyan ve Yahudilerle iş birliği yaparak bizim başımıza düşman etmek için FETÖ terör örgütüne karşı salaları o gece biz okuduk yani o dine gönül vermiş olanlar okudu."

"Biz camiyi anlattıkça camilerin önemi ortaya çıkıyor"
Bu önemli haftada daha yoğun bir şekilde basında, televizyonda ve kürsüde 'Cami nedir, camide ne iş yapılıyor?' konularını anlatacaklarını aktaran Düzce İl Müftüsü Hüseyin Can, "Biz camiyi anlattıkça camilerin önemi ortaya çıkıyor. Bu haftada biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dolu dolu geçiriyoruz. Başkanlık olarak bu konuyla her sene ayrı bir tema ortaya koyup işlemeye çalışıyoruz. Önce camilerimizi anlatıyoruz sonra adanmış ömürleri, örnek insanları, yıllarca camide namaz kıldırmış Kur'an kursu öğretmenliği yapmış kişileri anıyoruz." şeklinde konuştu.



“Vatandaşlarımız Sevgi Evleri'ni ziyaret etsin”
İl müftülüğü olarak bu haftada kurum ziyaretlerine ağırlık verdiklerini belirten Müftü Can, şu ifadeleri kullandı: "Geçenlerde valimizi ziyaret ettik. Bize moral de verdiler. Çok iyi bir valimiz var. Benim onu övmem pek şık olmaz ama yine de eklemiş olayım. Ayrıca hastaları ziyaret ediyoruz. Dün akşam bir köydeydim. Hem orada camileri ziyaret ediyoruz, camilerimizde cemaatimiz ile buluşuyoruz. İnsanların morali düzeliyor. ‘Müftümüz bizi ziyarete gelmiş’ diyorlar. İmamlarımızı evlerinde ziyaret edip, çaylarını içiyoruz. Sevgi Evleri'miz ile her zaman bir aradayız ama bu hafta dolayısı ile bir daha gidiyoruz. Orada annesi babası olmayan veya ayrılmış çocuklarımız var. Bizleri gördükleri zaman annesi, babası gibi zannediyorlar. Lütfen bütün vatandaşlarımız bu Sevgi Evleri'ni fırsat buldukça ziyaret etsinler. Gidip başlarını okşayın çok bir şey istemiyorlar. Sadece ‘Evladım nasılsın, kızım iyi misin, maşallah ne kadar güzelsin" demenizi istiyorlar. Ufak çocuklar için belki bir araba, kızlarımız için küçük bir bebek onlar için çok önem arz ediyor. Bunu toplum olarak yapabilsek belki bu çocuklarımız kendilerini hayata daha çok adayacaklar."

Kadınları camiye davet etti
Camilerin toplum açısından önemi üzerinde duran Can, "Camiler önemli. Sadece namaz kılınan yer değildir camiler. Namaz kılınır, diğer ibadetler yapılır, zikir yaparsınız, eğitim merkezidir camiler. Camiler sadece erkeklere mahsus değildir. Düzceli hanım kardeşlerime sesleniyorum. Allah rızası için camilere gelip namazlarınızı kılın. Tahsis edilen yerler şu anda tam olarak istenildiği gibi değil. Bunun mücadelesini veriyoruz. Onlar için en güzel yeri ayıralım diyoruz. Kadın, erkek artık herkes sokakta. Ezan okununca erkekler camiye gidiyor. Kadınlar namaz kılmak için evlerine mi gitsin. İnşallah en güzel şekilde yapacağımız yerlerde abdestlerini alıp, yanı başlarında bulunan camilerde namazlarını kılsınlar istiyoruz. Cemaat ile kılınan namazın sevabı 27 kat fazladır. Peygamberimiz döneminde kadınlar hep camideydi. Hatta bazı hanım sahabeler Yasin Suresini peygamber efendimiz namazda okurken öğrenmiştir. Yani kadınlar da müdavimdi, camilere geliyorlardı." diye konuştu.

"Camiler bir memleketin tapularıdır"
"Camiler yeri geldiğinde kışla bile olabilir." diyen Can, şunları kaydetti: "Camiler bir memleketin tapularıdır. Bir memlekette cami varsa orası artık Yahudi, Hristiyan memleketi olamaz. Kimse burası Hristiyanlar'ındır diyemez." dedi.

"Düzce’de camiler yeterli mi?"
"Düzce’de camiler yeterli mi?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu: "Yeterli olamamakla birlikte cami yok diyemeyiz. Bazen bir yerde cami var yanına bir cami daha yapılıyor. Olmaması gerekiyor ama vatandaş bunu yapıyor ve siz buna engel olamıyorsunuz. Belki başka yerde bir camiye ihtiyaç oluyor ama yapılamıyor."

“Düzce halkı mükemmel bir topluluk”
Konuşmasını Düzce halkına teşekkür ederek sürdüren İl Müftüsü Hüseyin Can, "Düzce halkı, mükemmel bir insan topluluğu. Hanımı, erkeği hiç fark etmiyor. Biz camiler veya başka bir şey için yardım talep ettiğimizde o kadar gönülden veriyorlar ki. Biz buradaki insanların güzel insanlar olduğunu hissediyoruz. Tabii bu insanların içinde bundan rahatsız olanlar da vardır ama önemli değil. Az çoğa tabidir derler." şeklinde konuştu.



Üniversite camisinin toplam maliyeti 14 milyon TL
İnşaatı devam eden Düzce Üniversitesi Cami'nin tamamlanması için desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizen Can, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Düzce’mizde acilen yapılması gereken bir camimiz var. Üniversite camimiz. Kaba inşaatı yapılmış ve şimdiye kadar 7 milyon TL harcanmış. ‘Neden bu kadar harcandı? Daha aşağısına da olmaz mıydı?’ olurdu tabii ki. Daha küçük bir cami de yapılabilirdi. Ama bu toplum özüne dönüyor. Bu milletin ecdadı Sultanahmet’leri yapmış. Yüzyıllara hitap ediyor, ‘Ben buradayım’ diyor. Siz de gelen turistler de bu eserleri gördüğünde zevk alıyor. O ihtişamı gördüğü zaman ‘İşte eser bu’ diyor. Burada da dedelerinin yaptığı gibi güzel bir iş çıkartılıyor. Aldığım bilgiye göre bu camimizin toplam maliyeti 14 milyon TL’yi buluyor. Kaba inşaatı tamamlandı, şimdi ince inşaatına başlayacağız inşallah. Bu cami 50-100 sene değil 500 sene, hatta bin sene devam edecek. Olmalı mıydı böyle bir cami? Evet olmalıydı. Bu cami; üniversitedeki öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve hastaneye gelenleri hesaba kattığınızda 25-30 bin kişiye hitap edecek. Üniversitedeki çocuklarımız bilinçli kişiler ve buradaki cami onların kalbine dokunmalı. Geldiği zaman ‘Rahat ettim, ben buraya bir daha geleyim’ demeli. Evi gibi hissetmeli. Namazını kıldıktan sonra dilerse uzanıp kafasını dinleyebilmeli. Bundan dolayı üniversite camisini acilen bitirmemiz gerekiyor."

Camilere yapılan yardımlar vergiden düşüyor
Camilere yapılan yardımların vergiden düştüğünü belirterek, firmalara seslenen İl Müftüsü Can, "Ben vergi mükellefi olarak 100 bin TL vergi vereceksem, bir camiye gidip 50 bin TL bağışta bulunursam, benim o 100 bin TL’den 50 bin TL vergim düşüyor. Bu şekilde de bizi değerlendirsinler. Hem cami yapılmış olsun, hem de vergisi düşsün. Vergiden düşülmese bile cami bizim. Camilerin yapılması gerekiyor. Cenab-ı Hak Tevbe Suresinde, ‘Camileri ancak, Allah’a iman edenler, ahirete iman edenler, namazını kılıp zekatını verenler, Allah’tan başka kimseden korkmayanlar yapar’ deniliyor. Biz de böyleyiz. Biz korkarsak Allah’tan korkarız. O zaman bu camilere sahip çıkmamız lazım. Bu konu ile ilgili Peygamber Efendimizin bir hadisi vardır. ‘Bir kimse dünyada bir mescit yapsa, velev ki bir kuş yuvası kadar dahi olsa’ bu ne demektir. Kuş yuvası kadar bir cami yapılamayacağına göre bir kişi yapılan bir camiye bir tuğla kadar bile yardımcı olabilse ‘Allah ona ahirette bir köşk yapar.’ Bu müjdeyi de paylaşmış olalım."

Haber: C. ÜSTÜNER