Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, bugün Akçakoca’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta kendisini ziyaretinde Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’ye verdiği sözünü tutan Kurt, ilçe genelindeki tarihi yerler ve kentsel dönüşüm alanlarında yürütülen çalışmaları inceledi.
İncelemelerine Ceneviz Kalesi’ndeki çalışmalarla başlayan Müzeler Genel MüdürüYalçın Kurt ve beraberindeki heyet daha sonra Yukarı Mahalle’de bulunan tarihi binalarla ilgili çalışmaları inceledi.Yukarı Mahalle’deki çalışmalarınardından tarihi Orhangazi Ortaokulu da ziyaret edildi.



“Ceneviz Kalesi çalışmaları programa uygun olarak devam edecek”
Akçakoca şehir merkezindeki kentsel dönüşüm alanında yürütülen çalışmaları da incelemesinin ardından Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt Ceneviz Kalesi’ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
İlk incelediğimiz proje Ceneviz kalesi. Bildiğiniz gibi restorasyonu başladı. Çalışmaları yerinde görmeye, incelemeye geldim.İkincisi, Yukarı Mahalle’de Sokak Sağlıklaştırılması Projesi kapsamındaki sivil mimarlık örneği yapıların restorasyon ve iyileştirme çalışmalarını inceledik. Bu alanla ilgili olarak da belediye ile ortak çalışma yapacağız. Muhtemelen haftaya buraya proje grubumuz gelecek. Bu sene için ortak proje çalışmasını, seneye de restorasyon çalışmasını yapıp 2018 sonuna kadar Yukarı Mahallenin tamamını restore edip mahalleyi ayağa kaldırmış olacağız.”



“Orhangazi Ortaokulu’nun Kent Müzesine dönüşümü için gerekli destek verilecek”
Orhangazi Ortaokulu’nun Kent Müzesi’ne dönüşümü için gerekli destek verileceğini kaydeden Kurt şu ifadelerde bulundu:
“Orhangazi Okulu’na baktık. Eğer sayın başkanım mülkiyet konusunu hallederse biz burayı bir müze yapmak istiyoruz; Akçakoca’nın tarihine yakışır bir Kent Müzesi… Bu konularda biz hem proje desteği anlamında hem de restorasyonda her türlü desteği sağlayacağız.”



“Kentsel SİT alanı 2018’de bitecek”

Son olarak Kentsel SİT alanının 2018’de bitirileceğini belirten Kurt ellerinin Akçakoca üzerinde olacağını ifade ederek şöyle konuştu:
“Kentsel SİT alanı denen bu çarşı merkezinde incelemelerde bulunduk. Bizim proje grubumuz gelecek. Bazı projeler yürürlükte, bir kısmına da biz yardımcı olacağız.Bu nedenlerle ben Pazar günü buraya geldim, yerinde incelemeler yaptım. İlgili teknik birimlerimiz de bir hafta içinde buraya gelerek gerekli teknik çalışmaları yapacaklar. 2018 yılı içinde de tamamı restorasyon ve uygulama çalışmalarıyla geçecektir.Bir elimiz Akçakoca üzerinde olacak. Sürekli takibimizde olacak. Çalışmaları yürüten firmaları da sürekli denetleyeceğiz.”