Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) İşbirliği Hasar Tespit Tanıtım Toplantısı, 81 il müdürünün katılımıyla Kızılcahamam'daki bir otelde gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, il müdürlerine önemli uyarılarda bulundu. Toplantının açılışında çevre ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinerek konuşmasına başlayan Bakan Özhaseki, çevre konusunda esas olanın tabiat dengesinin bozulmaması olduğuna dikkati çekti.

Sanayi devrimiyle üretimin arttığını, çok üretince çok tüketimin tetiklendiğini ve atıkların çoğalmasıyla da dengenin bozulmaya başladığını söyleyen Özhaseki, doğayı kirletenlere karşı önlem alınmasının önemine işaret ederek şehircilik konusunda yapılan çalışmaları anımsattı.

"Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz"

Bakan Özhaseki, depremle ilgili ciddiyet, hassasiyet ve farkındalık konusunda faaliyetler yürüttüklerini de dile getirerek "Bunları yapıyoruz, ilgiyi çektik, yasalar da hazırladık. Bu yasalar da yakında gelecek zaten." dedi.

Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında olduğunun altını çizen Özhaseki, bu konuda tedbir almanın, kurallar koymanın önemini vurguladı. Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Neredeyse 7,5 milyon bağımsız birimin, ticarethane ve konutun riskli olduğunu gördük ve ve yenilenmesi gerekiyor. Anadolu için özel bir program hazırladık. Teşvikler geliyor. Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz. Burada temel hedef özellikle ilçe ve büyükşehir belediyelerinin birlikte çalışarak kendi mahallelerinde, bölgelerinde bu tür risk taşıyan yerleri bir an önce tespit edip, sonra oradaki vatandaşları uyarıp, onlarla anlaşıp yenilemeye geçmeleri. Yenilemeye geçerken birtakım prensipler koyduk. Onları nasıl destekleyeceğimizi tek tek kağıtlara yazdık, kanun halinde inşallah geliyor."

5 dakikada tapu

İl müdürlerine ulaşılabilir olmaları konusunda da çağrıda bulunan Özhaseki, yapılan memnuniyet anketlerinde 2017'de bakanlığın memnuniyet oranın yüzde 90'larda olduğunu söyledi.

Bu oranın tapu ve kadastro müdürlüklerinde yüzde 90'ların üzerinde olduğunu aktaran Özhaseki, "Daracık yerleri var, çok yoğun bir iş yükü var tapuda, yüzde 90'ların üzerinde. Önümüzdeki günlerde '5 dakikada tapu' diye bir sisteme geçiyoruz, elektronik ortamda. Yüzde 100'leri bulacağız memnuniyette. Bekleyen olmayacak, şikayetçi olan olmayacak. Bizim hedefimiz bu." diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER