Düzce'nin trafik sorunu, artan araç sayısına bağlı olarak gün geçtikçe artıyor. Ters yol girenler, kafasına göre araçlarını park edenler, hız ihlalleri ve tüm bunların sonucu kazalar… Şehir içinde dar sokaklarda yaşanan trafik karmaşasında, bölünmüş ve bağlantı yollarındaki hız gösterileri arasında “kurallara uyan bir sürücü” olmak oldukça güç…


Bizde bu nedenle özel bir sürücü kursunda 18 yıldır direksiyon eğitmenliği yapan Ferahnur Arslan’la Düzce sokaklarını turladık. Sürücülerin her gün trafikte düştüğü hataları birebir yaşadık.


Arslan trafik kazaların en büyük sebebi olarak “dikkatsizlik ve saygısızlık” gösterirken sürücülerin trafikte yol hakkını her zaman kendinde görmesi en çok karşılaşılan sorunlarn başında geldiğini vurguladı.



Arslan tam da trafikte özellikle erkek sürülerin bayan sürücülere saygı göstermediğini ifade ederken, bunun canlı örneğini de birebir yaşıyoruz.


Kızılay Kavşağı'nda yol hakkını kendinde gören sürücü, direksiyon başındaki eğitmen Arslan’ı hiçe sayarak biranda yola çıkıyor…


Kadınların trafikte erkeklere göre bir sıfır geriden başladığını dile getiren Arslan, ayrıca Düzce sokaklarının trafik düzenlemesinin çok yetersiz olduğuna dikkat çekti. Ne park yeri konusunda ne de yayalar için rahat bir ortamın sağlamadığını ifade etti.


Sürücü kurslarındaki eğitimlerin de yerli olmadığın işaret eden Arslan, bunun sistemden kaynaklandığını dile getirdi.

Saygı ön planda olmadığında ne trafikte öfke patlamasının ne de kazaların önüne geçilebileceğini söyledi.
Düzce’de çok sık yaşanan trafik kazalarından biri olan bisikletliler ve motosikletliler ilgili görüşlerini aldığımız Arslan, Düzce’deki bir eksikliğe vurgu yaptı. Bisiklet yollarının yapılması gerektiğini dile getiren Arslan, her şeyden önce trafikte herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.


Arslan, “Sadece otomobillere değil yaya ve bisikletliler büyük görev düşüyor. Sürücüler de yayalar da sorumluluğunu yerine getirdiğinde trafikte bu tür olaylar yaşanmaz.” dedi.

 

 

 

Haber;S.Kaşkır