Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayata geçirilen “Obezite Merkezi”nin bugün düzenlenen törenle gerçekleşti.

Düzce üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhakemi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

“Obezitede en önemli mesele sürdürülebilirlik”

Açılışta bir konuşma yapan Rektör Çakar, yeni alanları bölgenin hizmetine sunmaktan duyduğu onur ve gururu dile getirerek şunları kaydetti:
“Burada çok güzel bir ekip, çok güzel dayanışma var. Burada her şey huzurlu oluyor. Huzurlu çalışma atmosferinde oluyor. Sağlık hizmeti bölgeye üniversitemizin açılan penceresi. Bu çerçevesindeki çalışanlar bizim için çok değerli. Obezite merkezimizin Mevlüt Hocamızın önderliğinde ehliyette ve liyakate sahip bir merkez olarak 30 merkezden biri olarak bölgemizin yayılan hastalığına henüz obeziteden kurtulmuş biri olarak çok önemli katkılar sağlayacağını inanıyorum. Obeziteden ölenlerin oranı açlıktan ölenlerin oranından daha fazla. Özellikle bir hastalık olarak nitelendirilen obezitiyle topyekun mücadele psikolojik danışmanlıktan fizyoterapiye varıncaya kadar bir beslenme alışkanlığını, bir davranış modeli olarak geçirmek çok önemli. Çünkü Mevlüt Hocamın da söylediği gibi, obezitede en önemli mesele sürdürülebilirlik.”



“Düzce dışında da bilinir bir merkez haline dönüşecek burası”

Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ise şöyle konuştu:
 “Bugün obezite merkezini açıyoruz. En güzeli, Türkiye genelinde olan 30 obezite merkezinin içersinde yer alması ve Düzce Üniversitesi’nde açılıyor olması. Bu bizim ve Düzce’miz için gurur verici. Bu süreçte katkılarını esirgemeyen Sayın Rektörüm ve rektör yardımcılarıma çok teşekkür ediyorum. Düzce dışında da bilinir bir merkez haline dönüşecek burası. Yoğun talep görüyoruz ama bu merkezle birlikte daha standardize edilmiş, daha ekip çalışması ile yürütülen bir sürece dönüşecek.”



“Türkiye’de hasta kaybı olmayan tek seri Mevlüt Pehlivan serisi”

Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan ise, Düzce Üniversitesi’nde obezite yolculuğunu şu sözlerle anlattı:
“Obezite yolculuğuna, 2006 yılında Düzce Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamıştık. İlk başladığımız yıllarda çeşitli ameliyatlara katılarak ön hazırlık yaptık. Bu yolculuğumuzda Türkiye’de hasta kaybı olmayan tek seri Mevlüt Pehlivan serisi. Bunu gururla söyleyebilirim size. Her yolculukta olduğu gibi zor günlerimiz oldu. Başlangıçta ameliyatımıza girecek asistan bulmakta zorlanıyorduk. Çeşitli nedenlerle. Kimi zaman da obezite ameliyatına girmek fedakarlıktı. Biz bu işi kurumsallaştırıp ekibi belli bir kıvama getirene kadar daha çok zaman harcamak zorundaydık. İlerleyen süreçlerde malzeme sorunu yaşadık. Bekleme listesindeki 250-300 hastanın üzerimizde oluşturduğu manevi baskıyı sizlere anlatamam.”



“Obezite dünyanın en önemli sorunu”

Sürecin belli aşamasında mutfağa girdikçe sorunlar yaşamaya başladıklarına dikkat çeken Pehlivan şu ifadelere yer verdi:
“Bir kere gerçekten obezite dünyanın en önemli sorunu. Sigara gibi obezite de insan hayatını düzeltecek bir kavram. Bu sürecin yönetiminde bir takıma ihtiyaç var. Biz bu takımı kendi içimizde destekledik. Sonra bu yolculuk Sağlık Bakanlığı projesi ile başka boyuta taşındı. Sağlık Bakanlığımız Türkiye’nin çeşitli merkezlerinde ‘Obezite Merkezi programı’ başlatmıştı. Bu programa aktif katılım gösterdik. Bu katılımlarımız sonucunda Türkiye’deki ilk 30 merkez arasına katıldık.”

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurdele kesim merasimi sonrasında merkez hizmete açılmış oldu.

Haber: Ö. YILMAZ

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8