37 yaşında ev hanımı Halime Zengin'in hayatı ziraat mühendisi arkadaşı ile değişti. Bugüne kadar evinin yanındaki küçük bahçede hobi olarak üretim yapan 2 çocuk annesi Zengin şimdi büyük bir üretici olma yolunda önemli adımlar atıyor.

 



Tarıma desteğin az olduğu bilinen Düzce'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın her yıl düzenlediği “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışmasında ilk defa bir kadın çiftçi bölge birinciliği ve Türkiye ikinciliği aldı.

Yarışmada ikinci olan Halime Zengin'e 6 bin TL para ödülü ve projesini gerçekleştirmek için 50 bin TL hibe desteği ödülü aldı. Yarışmada kılpayı birinciliği kaçırdığı 61 bin TL'lik maliyetindeki Örtü Altı Çilek Yetiştiriciliği projesini hayata geçirmek isteyen Zengin , 50 bin TL'lik hibe desteği ödülü ile 1 buçuk dönümlük alan kiraladı. Arsanın sondaj çalışması da Valilik ve İl Özel İdaresi tarından karşılanma sözü verildi. Zengin şimdi, projesini hayata geçirmek ve 11 bin TL'lik öz kaynak için destek bekliyor.

Yoğun bir çalışma temposu sonucu Türkiye ikinciliği elde ettiğini anlatan Zengin, "Bu yarışmayı ziraat mühendisi arkadaşım Güldan Ak duyurdu. 10 yıldan beri yapılan bir yarışma ama Düzce ilk defa bu yıl hem bölgede hemde türkiye genelinde derece aldı. Çok yoğun bir çalışma temposundan buraya geldik. İlk hedefimiz bu projeyi uygulamaktı. Proje Düzce'de hiç olmayan bir proje. Örtü altı yetiştiricilikleri küçük çaplı yapılıyor ama sera olarak bir ilk. Düzce'de sis ve erken don olayı çok. Çilek de büyük bir zarar göreceğinden dolayı ilk olarak sera altında çilek yetişticiliği olacak."diye konuştu.

Düzce'de ilk olacak sera sistemi için Destek beklediğini söyleyen Zengin, "Tarım bakanlığının vermiş olduğu 50 bin TL'lik bir desteğimiz var. Bizim projemiz ise yaklaşık 62 bin TL maliyetinde. Bunun için 11 bin lira değerine öz kaynağa ihtiyacımız var. Burdan bize destek olmak isteyenleri yardımlarını seve seve bekleriz. Su sorunumuz Valimize ilettik o da destek sözü verdi. Umarım destekler bizi gelip bulur. "şeklinde konuştu. 


Haber: S. KAŞKIR