Düzce İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan ve 28 Aralık 2017 tarihi itibariyle Düzce’de uygulanmaya başlanan “Bacanız Ölüm Tütmesin” Projesi kapsamında bilgilendirme toplantıları devam ediyor.

İlki geçtiğimiz ocak ayında Sallar Mahallesi’ndeki bir kahvehanede düzenlenen bilgilendirme faaliyetlerinin ikincisi bugün Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Öğrencilere yönelik olarak düzenlenen etkinliğe Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Düzce Belediye Başkanlığı’ndan konusunda uzman görevliler katıldı. 

Ana nedenler: Bilgisizlik, yanlış kullanım, ihmal
Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı hem öğrencilerde hem de onlar aracılığıyla ailelerde farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen toplantıda bilgisizlik, yanlış kullanım ya da ihmal gibi nedenlerle soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin yaşandığı vurgulandı. Sinsi katil olarak da tanımlanan “karbonmonoksit gazı” zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler anlatılırken, sobalar için baca temizliği, kombi ve şofben gibi cihazlar için de bakımların düzenli yapılması uyarısında bulunuldu.

“Düzce’deki bütün ailelere ulaşmayı hedefliyoruz”
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Hayri Arslan, içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde artan ısınma ihtiyacına bağlı olarak insanların zaman zaman karbonmonoksit gazına maruz kaldığını belirterek, “Bu nedenle zehirlenme vakaları oluyor. Bizler de bu konuya dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak maksadıyla kıymetli gençlerimize bilgi verelim istedik. Sizin aracılığınızla Düzce’deki bütün ailelere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu gaza maruz kalındığına ne yapılmalı, daha sonrasında alınabilecek önlemler konusunda bilgiler vereceğiz.” dedi.

Öğrencileri bilgilendirdiler
Daha sonra sözü alan İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Büşra Gizem Çelik ise zehirlenen kişiye nasıl müdahale edileceğini anlattı.

İtfaiye Eri Necmi Özkök’ün soba ve doğalgaz kullanımının yanı sıra LPG hakkında yaptığı sunumun ardından İl Afet ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Sorumlusu Murat Yıldız, UMKE hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Yıldız, Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ve Türkiye’nin 81 ilinde bulunan Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin gönüllü sağlık personellerinden oluştuğunu söyledi.

Haber: C. ÜSTÜNER