Düzce’nin yetiştirdiği büyük siyasetçilerden Avni Akyol, ölümünün 12. Yılında sessiz sedasız anıldı. 1999 yılında vefat eden Akyol için her yıl mezarı başında anma töreni düzenlenirken bu yıl ailesinin isteği üzerine mezarlıkta anma töreni düzenlenmedi. Avni Akyol’un ailesinin dün mezarlığa gelerek kabri başında dua okuduğu, bugün için ayrıca bir resmi anma töreni düzenlenmesinin istenmediği öğrenildi.
Vakıfta da anılacak
Avni Akyol ölümünün 12. Yılında Ümit Kültür vakfı anaokulu ve ilköğretim okulunda da küçük bir etkinlikle anılacak. Vakıfta da resmi tören düzenlenmezken, Akyol’un ruhuna helva kavrularak Cuma namazı çıkışında ikramda bulunulacak. Vakıf ve anaokulu idarecileri Akyol’un mezarlığını da ziyaret edecek.
Avni Akyol kimdir?
Avni Akyol (1931 Düzce - 30 Eylül 1999 Bolu ) eğitimci, siyasetçi, Kültür Bakanı, Milli Eğitim Bakanı.
1977 yılında yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi'nden (AP) Bolu milletvekili oldu. Ardından kurulan II.MC.Hükümeti'nde Kültür Bakanlığı yaptı. 1983 yılında 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan bir parti olan ANAP'a üye oldu. 30 Mart 1989'da II. Özal Hükümeti'nde yapılan difüzyon sonucu Hasan Celal Güzel'in yerine Milli Eğitim Bakanı oldu ve bu görevi 3 hükümette de devam ettirdi. (II. Özal Hükümeti, I. Akbulut Hükümeti, I. Yılmaz Hükümeti).
Farklı yeniliklere imza atılan Avni Akyol döneminde, lacivert önlükler yerine mavi önlükler fikri ortaya atılmıştır ve gerçekleştirilmiştir. Akyol doğduğu ilçe olan Düzce'nin il olabilmesi için çok çalışmıştır.
18 Nisan 1995'da Bolu milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi ve Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 28 Şubat süreci sonrası ANAP - DSP - DTP Koalisyonu ile oluşturulan ANASOL-D Hükümeti'nin 8 yıllık zorunlu eğitim kararını hemen uygulamaya sokması için çaba gösterdi. 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Bolu'dan meclise girdi. 30 Eylül 1999'da bir cenaze için gittiği Bolu'da, kaldığı bir otelde kalp krizi geçirerek öldü.

Haber; R. BAL