Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini düzenlediği tanıtım gezileri ile keşfe çıkan Anı Tur, Düzce Valiliği, Akçakoca Kaymakamlığı ile Akçakoca Belediye Başkanlığı ve Akçakoca Oteli sahibi İbrahim Can işbirliğinde turizm yazarlarına Akçakoca’yı tanıttı. Akçakoca Oteli’nde düzenlenen toplantıda Düzce Valisi Ali Fidan Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Kaymakam Mehmet Özer, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Kültür ve Turizm İl Müdürü Özcan Bulak, Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal ve gazetecilerle buluştu.

Çilsal: Günü Birlik Algısı Değiştirilmeli

Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, 30 yıldan beri turizmde olduğunu belirtti ve  “Düzce ve Akçakoca’yı farklı sunmak gerekir. Türk turizminin 50’li yıllarda doğduğu yer olan Akçakoca Düzce için mücevher niteliğinde bir turizm merkezidir. Halk burada fındık ve turizmden gelir sağlıyor. Ancak lokomotif iki ürün ile farklı çalışmalar olmalıydı. Fındık temaIı müze, festivaller düzenlenmeli. Burada yatırımcının önü açılarak, günü birlik gelenlere farklı algı aşılanmalı. Reklam tanıtım ve etkinliklerle bu algı değiştirilebir. Halkın denizden ne kadar faydalandığı tespit edilerek bu geliştirilmelidir.”dedi.

Ali Fidan: Yukarı Mahalle Açık Müze Mahalle Olacak

Düzce Valisi Ali Fidan, Akçakoca Yukarı Mahallesi’ndeki çalışmalara dikkat çekti ve  açık müze olacaklarını anlattı. Fidan, “Akçakoca bölgenin en güzel doğasına, kültür değerlerine ve geçmişine sahip bölgedir. Akçakoca’nın görünümü değiştirmek ve Safranbolu örneğinde olduğu gibi tarihi kimliğini kazanması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu nedenle Ankara’dan mimarlar getirerek cephe giydirmeleri için görüşlerini aldık. Akçakoca farklı bir yer alacak. Turizm için farklı bir hikayeye ihtiyacı var. Yukarı Mahalle bir sivil mimari örneğidir. Odayı açık müze şekline dönüştürerek yaşayan eski Akçakoca’yı sunmak istiyoruz.” diye konuştu.

Cüneyt Yemenici: Fındık Bizi Tembelleştiriyor

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, doğası ve tarihi yapısı farklı olan Akçakoca’yı bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti ve “Fındık bizi tembelliğe itiyor. Fındığın getirdiği gelir yettiği için diğer değerleri göz ardı ediyoruz. Ancak geçmişe göre Akçakoca’da bir çok yeni şeyler yapıldı” dedi.

Yemeniciler 30 Nisan’da Guiness Rekorlar Kitabı’na girmek için kadınlar tarafından “1001 Melengüççeli tatlısı’ yapılacağını söyledi. Kalkınma Ajansı desteği ile tepe ve sokakların 50 yıl önceki görünümlerine kavuşmaları için çalışma yaptıklarını söyleyen Yemenici, binaların tek tip olacağını, tabela kirliliğini ortadan kalkacağını belirtti. Ankara’da Düzce Günleri, sokak reklamları konulacağını söyleyen Yemenici şöyle devam etti: “yaz aylarında plajlarımız çok kalabalık oluyor. Deniz güvenliği için 5 jet ski ile cankurtaran hizmeti sunuyoruz. Bu hizmetten sonra boğulma vakası olmadı.”

Özer: 12 Aya Yaymak İstiyoruz

Kaymakam Mehmet Özer ise Akçakoca’nın tarihten gelen Akçakoca, Konuralp gibi hikayeleri olduğunu söyledi. Akçakoca’da mevsimin kısa olduğunu ve 12 aya yaymak için gençlere su sporlarını yaygınlaştırmak izin çalıştıklarını ve 20 gence dalış eğitimi verdiklerini anlattı. Ayrıca okçuluk, falezlerde yamaç paraşütü, motosiklet yarışları, kürek yarışları gibi etkinlikler yaptıklarını belirtti.

Budak: Eko Turizm Yapıyoruz

Kültür ve Turizm İl Müdürü Özcan Budak bir çok özelliği yanında bölgenin inanç turizmi icin önemli özelliklere sahip olduğunu belirtti ve “Yağmur duası etkinliği yapanlar bile var. Eko turizm bölgede yapılıyor. Çiftliklerde bu konuda turist ağırlanıyor.”dedi.

Konuşmaların ardından turizm yazarları ve turizm firmaları temsilcileri sorularını yönetti. Davetlilerin bazılarının ise eleştirileri dikkat çekti.

Söz alan bir davetli, “Daha önceki ziyaretimde de Akçakoca’nın turizmini, yöre çeşitliliğini dinledik, Şimdi 2016 yılında da aynı şekilde dinlediğimizi görüyorum. Galiba Akçakoca’nın bu kadar ürünü varken adım atması gerekiyor. Aradan bu kadar yıl geçmesine rağmen henüz ürünlerin ortaya çıkmasında net bir adım atılmamış.”diye konuştu.

Davetliler, Akçakoca’da yat limanı kurulması gibi tavsiyelerden bulunurken, tanıtımdaki eksikliğe vurgu yapıldı. Gecede halk oyunu gösterileri de sunuldu.

HABER; S.KAŞKIR