Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Düzce Çocuk Hakları Komisyonu tarafından bu yıl ilk çocuk hakları çalıştayı düzenlendi. Sakarya, Bolu, Kocaeli, Yalova ve Düzce’den 110 çocuğun katıldığı çalıştayda,  Çocuğa Karşı Uygulanan Şiddet ve İstismarla Mücadele, Çocuk Haklarında Bilinçlilik ve Farkındalık Düzeyinin Arttırılması, Bağımlılık ve Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele ve Çocuk İşçiliği ile Mücadele ana başlıkları altında masalar oluşturuldu. Bu masalarda 4 ana konuya çocuklarında katılımı ile çözüm arandı.

Düzce’de bir otelde düzenlenen çalıştaya, Düzce Vali Yardımcısı Selda Dural, Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan, daire amirleri, akademisyenler ile Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Düzce Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri çocuklar katıldı.

Çalıştay İle Birlikte Birçok Çözüm Bulunacak

Programda konuşan Vali Yardımcısı Selda Dural, programın çocuk hakları bilincinin kazanılmasında oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek “Ankara, İstanbul, Konya, Sakarya, Bolu, Kocaeli, Yalova ve Düzce ilerini kapsamayan bölge çocuk hakları çalıştayının hayırlı olmasını diliyorum. Çocuklarla ilgili söylenecek çok fazla konu var. Önemli birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Çocuklarımız neden sokağı tercih ederler? Sokakta karanlık var, sokakta tehlike, güvensizlik, çocuklar ve aileler üzerinden ticaret yapan can tacirleri var. Bütün bunlara rağmen çocuklar sıcacık yuvalarını terk edip sokakta yaşamayı tercih ederler. İşte bunlara cevap bulduğumuz zaman konuyu çözmüş oluruz. İşte yıllarıdır yapılan araştırmalar göstermiştir ki çocukların sokakları tercih etme nedenleri bellidir. Nedir bunlar? Aile içi şiddet, geçimsizlik, fakirlik, ilgisizlik, ailelerin parçalanması, olumsuz çevre şartları gibi birçok neden var. Bütün bu konulara çözüm bulunursa çocuklarımız daha güvenli olacaktır. Bu çalıştayda da bu konulara çözümler aranacak. Bu çalıştay ile birlikte birçok çözüm bulunacak” dedi.

Halk oyunları gösterisi ile devam eden programın ardından çocuklar oluşturulan masalara geçti. Her masa kendi konusu ile ilgili olarak tartışacak ve çözüm önerileri arayacak. Çözüm önerileri sonrası oluşturulacak rapor basın ile paylaşılacak.



Haber: S. C. AKYÜZ