Düzce Doğa Okulları 22 Mart Su Günü olması dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Günün anlam ve önemine ilişkin röportajlardan okuldaki etkinliklere, yürüyüşlerden Milli Eğitim Müdürü’nü ziyarete kadar pek çok dikkat çeken etkinliğe imza atan Doğa Okulları Su Günü’nü dolu dolu kutladı.

Düzce Doğa Okulları öğrencileri ilk olarak tüm Doğa Okulları adına ellerine aldıkları mikrofonu büyüklerine uzatarak, suyun hayatımı için önemini sordu.



“Yaşamamızın en büyük önemi su”
İlk soruyu bir veliye yönelten öğrencinin aldığı cevap şu oldu:

“Gençler yaşamamızın en büyük önemi su. Su olmasa hayatta yaşamamız imkansız hale gelir. Sularımızı çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Su biterse yaşantımızı sürdüremeyiz, bütün canlılar suyla büyüdüğü için sularımızı koruyalım ve sularımızı boşuna akıtmayalım.”

“Ülkemiz su konusunda bir cennet ama tasarruf etmeliyiz”
Bu kez mikrofon Düzce ve Bolu Doğa Okulları Kurucusu Önder Tonyalı’ya uzatıldı… Kurucusuna, “Ben hayatı su olmadan düşünemiyorum, siz ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yönelten öğrenciye Tonyalı’nın cevabı şöyle oldu:

“Çok doğru söylüyorsun. Açlığa dayanabilirsin ama susuzluğa dayanamazsın. İnsan vücudunun büyük bir bölümü su. Su temizlik demektir. Susuz bir hayat olmaz. Su dahi petrolden daha önemli. Petrol olmazsa arabayı kullanamayız ama su olmazsa yaşayamayız. Su olmazsa bitkiler büyümez, su olmazsa tabiat olmaz, insanlık olmaz. Dünya üzerindeki tüm canlıların suya ihtiyacı vardır. Su tabiatın en önemli parçalarından bir tanesi. Kıymetini bilmemiz gerekiyor. Ülkemiz su konusunda bir cennet ama tasarruf etmemiz, suyu doğru kullanmamız gerekiyor.”



“Yaşam alanımızda suyu düşünmeden yapamayız”
Doğalı bir başka öğrenci ,“Sizce suyun canlılar üzerindeki etkisi” nedir sorusunu İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat’a yöneltti. Verdiği cevapta suyun her alandaki önemine dikkat çeken Polat şu ifadelerde bulundu:

“Su bizim konumuzdan baktığınızda insanların hayatta kalabilmesi, hayatlarının kurtarılabilmesi ve yaşam alanlarındaki eşyalarının kurtarılabilmesi adına yangınlarda kullanılıyor. Onun haricinde tatlı ve tuzlu sularda yaşayan binlerce canlı var. Bu canlılar sularımız temiz kaldığımız sürece, suyu kirletmediğimiz sürece yaşamlarını sürdürmeye devam edecekler. Biz bu deniz canlılarının da birçoğundan yararlanıyoruz. İlaç yapımından tutalım da gıda olarak birçok sektörde kullanabiliyoruz. Onun haricinde su tarımda kullanılıyor, temizlikte kullanılıyor. Yaşam alanımızda suyu düşünmeden yapamayız.



“Yeni neslin suya daha fazla sahip çıkacağını ortaya çıktı”
Demek ki öğrencilerimiz, çocuklarımız su konusunda gerçekten bilinçleniyorlar. Bundan sonrasında tabiattaki suyumuzun daha korunaklı olacağı, çocuklarımız ve onların sayesinde yeni neslin daha fazla sahip çıkacağı ortaya çıkıyor.”

Ayrıca öğrenciler, 22 Mart Su Günü’nde farkındalık yaratmak adına bir yürüyüş düzenledi. Ellerinde dövizlerle slogan atan öğrenciler, Düzce Anıtpark Meydanı’na kadar yürüdü.



İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’i de makamında ziyaret eden Doğalı öğrenciler, bu önemli güne dikkat çekmek amacıyla Yiğit’e sembolik bir şişe su ve çiçek takdiminde bulundu.





Haber: Ö.YILMAZ