Toplam 300’den fazla seminer veren Hollandalı Türk Asıllı Yazar Birsen Başar şimdi de Türkiye’yi geziyor. Aynı zamanda otizmli olan yaza Başar, Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde “Otizmin Farkındayız” başlıklı bir seminer verdi. Seminere, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay’ın eşi Nursel Ay, Düzce Belediyesi Meclis Üyesi ve Sosyal Yardım İşleri Koordinatörü Gönül Asuk, Beyazay Derneği Düzce Şubesi Başkanı Nurullah Çelebi, öğrenci ve öğretmenle katıldı.

“Ondan öğreneceğimiz çok şey var”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Düzce Belediye Meclisi üyesi Gönül Asuk yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Bir hastalık olarak nitelendiremeyeceğimiz otizmi anlatmak için uzmanlardan bilgi almak için daha önce de çalışma yapmıştık. Kelime anlamı içe dönüklük olan bu özellikteki çocuklarımızı, gençlerimizi çoğu zaman anlamakta zorlanıyoruz. Bu durumla karşılaşan ailelere manevi anlamda destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün burada yaptığımız toplantıda üzerinde duracağımız ana konu bu. Hollanda’dan gelen misafirimiz yazar Birsen Başar, otizmde eğitimin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Kendisine üniversite eğitimi sırasında bu teşhis konulmuş ve aslında yaşadığı içsel sorunların kaynağını bularak bununla nasıl başa çıkması gerektiğini kendisi başarmıştır. Ondan öğreneceğimiz çok şey var.”

4 Ocak 1986 yılında Hollanda’nın Breda kentinde dünyaya geldi. Okul hayatı anaokulundan başlayarak iletişim problemi ile geçti. Arkadaşlık kurabilme konusunda hep zorluk çekti. Ergenliğin ağır bastığı dönemde sınıf arkadaşları tarafından dışlanıldı. Başar yüksek öğrenimimi işletme, yönetim ve hukuk alanında yaptı. Üniversite dönemi de kendisi için hiç kolay olmadı. Üniversiteyi bitirmeden 2,5 ay önce, ona otizm teşhisi konuldu.

Türkiye’de normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor”
Otizm hakkında toplumu bilinçlendirmek için Türkiye’de seminerler veren ve 37. durağı Düzce olan yazar kendisine otizm teşhisi konulmasının ardından sonraki süreci anlattı. Başar, şu ifadelerde bulundu:

“Şimdiye kadar otizmi hep uzmanlardan dinledik. Ama bir otizmliyi anlamak için onu en iyi otizmi yaşayandan dinleyebilirsiniz. Otizm hakkında hiçbir bilgim yoktu ve bu konuda daha önce hiçbir şey duymamış okumamıştım. Kitaplar okuyarak ve başka otizmli bireylerle tanışarak kendimi daha iyi tanımaya başladım. Türkiye’de bazı anne ve babaların benim otizmli olduğuma inanmadıkları için, 2008 senesinde birinci kitabımı yazmaya başladım. Türkiye’de normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumun olduğu halde, sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor.”

Seminer katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi.


Haber: Ö. YILMAZ