1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremden zarar gören depremzedeler için 15 yılın ardından tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek gelişmeler yaşandı.  Meydana gelen büyük depremin ardından bir araya gelerek dernekleşen depremzedeler, 15 yıllık mücadele sonunda arsa sahibi oldu. Depremzedeler, her meslek grubuna açık gönüllü bir ekiple kendilerine tahsis edilen arsada konutlarını inşa edecek ve bu konutlar kendi oluşturacakları maketlerden esinlenerek yapılacak.
S.S. Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut/ Yapı Kooperatifi'nin Beyköy’deki arsaları üzerine yapacağı konutlar, sosyal tesislerle beraber, oluşturacağı mahalleler ve tüm çevre düzeni ile birlikte yapılacak olan proje tespit çalışmaları için,    Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyeleri ve Bir Umut Derneği Gönüllü Ve Dayanışmacıları Mimari Tasarım Atölyesi oluşturuldu. 

Katılımcı tasarım pratikleri üreten gönüllü ekip, arsa üzerinde depremzedelerin kendi yerleşim modelini kurgulaması için bir oyun geliştirdi. Depremzedeler arazilerinin maketleri üzerinde, hazırlanan konut modülleri ve yerleşim alanlarında bulunmasını istedikleri kamusal mekânları yerleştirecek. Bugün Düzce’de gerçekleştirilen oyun atölyesiyle depremzedelerin yaşayacakları alan üzerine birlikte düşünmeleri, olasılıkları müzakere etmeleri ve isteklerini ortaya koymaları sağlandı.

Yapılacak çalışma öncesi düşüncelerini paylaşan Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can yaşananların bir hak mücadelesi olduğunu söyledi.

S.S. Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Sami Kılıç, yaptığı açıklamada devletin deprem sonrası hak sahiplerine ev verdiğini fakat kiracıları mağdur ettiğini ifade ederek kendileri için gönüllü olarak çaba gösteren Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyeleri ve Bir Umut Derneği Gönüllüleri ve Dayanışmacılarına teşekkür etti.

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof.Dr. Murat Cemal Yalçıntan projenin detayı hakkında bilgi verdi.Yapılan açıklamaların ardından kooperatif ortakları hazırlanan maketlerle üzerinde yaşamak istedikleri konutları oluşturdular. 

Haber; Y.SEVER