Düzce İl Sağlık Müdürü İbrahim Özcan Öncü Haber mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu. Özcan, devlet hastanesinin hizmetlerinden ilçelerdeki sağlık yatırımlarına ve özel hastanelerin aldığı ücret farklılıklarına kadar pek çok konuya açıklık getirdi.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Muncurlu’daki ek hizmet binası hakkında bilgilendirmede bulunan Özcan toplam 400 yataklı bir hastane kapasitelerinin olduğunu kaydetti.

“Gece polikliniklerine randevu alarak gidebilirsiniz”
Hastane acil servisine, acil hastaların dışında çok fazla hasta müracaatı olduğunu kaydeden Özcan, acil servisin iş yükünü azaltmak ve hastalara daha iyi hizmet verebilmek adına gece saatlerinde hizmet verecek 3 polikliniğin hizmete girdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bunların bir kısmı gerçekten acil hastalarımız ama bir kısmı da gün içerisindeki mazeretlerinden dolayı muayeneye gelemeyen hastalarımızın müracaatları. Biz de bu hastalarımıza daha kolaylık olsun diye ama gün içindeki hasta yoğunluğumuzda da bir insan gücümüzde eksiklik olup da gün içindekilerin de hakkını yememek kaydıyla planlı bir şekilde branşında yeteri kadar gündüz hizmeti verecek kadar akşam da taleplerde ihtiyaç olan branşları öncelikli olarak koymak kaydıyla bir acil serviste bakanlığımızın da talimatıyla bir poliklinik hizmeti başlattık. Amacımız şu acil servisteki yoğunluk gerçekten acile bakması gereken hastanın yanında normal bir hastanın muayenesini karıştırmamak için ilgili branş doktoruna muayeneyi yönlendirmeye çalışıyoruz. Bunun için de normal gün içindeki randevu sistemi veya 182’den randevu alarak bu kişiler akşam 16:00 ile gece 22:00 arasında gelip dahiliye, genel cerrahi ve ortopedi branşlarında hizmet alabilirler. Bu hem bir uzman doktorun muayenesi olur hem de acilin o kargaşa ve yoğunluğuna girmemiş olur bu hastalarımız. İmkanlarımız arttıkça, talepler arttıkça biz sunuyoruz. Hastalarımız bunu tercih ederler, etmezler onu tabi zaman gösterecek. Diğer branşlarımızda da hekim taleplerimiz bakanlıkça uygun görüldükçe gündüzden bir kısmını yine gün içindeki hizmeti aksatmamak kaydıyla mesai dışında bu tür hizmetlerimizi arttırmaya çalışacağız.”

“Kamulaşması tamamlandıktan sonra işe başlayacağız”
Akçakoca Belediye Meclisi’nde ilçeye yapılacak yeni hastane binasının yerinin belli olmasına ve çalışmaların ne yönde ilerleyeceğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Özcan şunları kaydetti:

“Şimdi Akçakoca öncelikle bizim en büyük ilçemiz. Sahil kentimiz Düzce’nin il dışından gelen yerli yabancı turistlerimizin en çok merak ettiği yerlerden birisi. Dolayısıyla yaz turizmi biraz daha fazla. Sabit nüfusumuz da belli orada mevcut bir hastanemiz var. Dolayısıyla hizmeti aksatmamak kaydıyla yeni bir hastane yapılması için bakanlığın aldığı bir komisyon kararı var yıkım kararı verildi ama şuanda aciliyeti olmamak kaydıyla daha yeni 50 yataklı bir hastane yapılsın diye yer tahsisi için belediyenin kararını bekliyoruz. Belediye meclisi bir karar almış ancak bunun kamulaştırılması kararını biz belediye başkanından öğrendik. Kamulaşması tamamlandıktan sonra biz, bize gelen kesin bu sağlık tesisi için tamam burası dediklerinden itibaren Sağlık Bakanlığı Yatırım Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yer tahsisi tamamlanmış diyerek orası hızla düzenlenecek ve ihale süreciyle hızlı bir şekilde 50 yataklı modern bir hastane yapılacak. Süreç bu şekilde işleyecek ve inşallah zaman kaybetmeden davranılır ve modern bir hastane daha kazandırılır.”

“İlçelere entegre hastaneler ile acil sağlık hizmetleri istasyonları geliyor”
Diğer ilçelere yapılacak sağlık yatırımları hakkında konuşan Özcan şu ifadelerde bulundu:
“Örneğin Çilimli’de entegre bir hastane için yer tahsisi belediyemiz yaptı. Yatırımlar bu yeri kabul etti. Biz zemin etüdü çalışmasını hızlandırdık ve hızlıca orası projelendirilecek. Ondan sonra da bakanlık tarafından da orası hizmete geçirilecek. Merkezde yine bir yer var ama onu bahsetmeyelim şimdi bitmek üzere olan bir sağlıklı yaşam merkezi KETEM var hastanenin yanında. Orası 2018 nisan ayının sonunda bitecek. Güzel bir hizmet binası olacak. Onun dışında zaten ilçelerimizde entegre hastanelerimiz var. Bazı ilçelerimizde, örneğin Gümüşova’da acil sağlık hizmetleri istasyonu, Cumayeri’nde yine bir istasyon. Bazı köylerimizde mesela Arap Çiftliği’nde istasyonlarımız hep bunlar bakanlık projelendirme aşamasında. Bunlar hızla hayata geçecek onun dışında yine Akçakoca’da bir hayırseverin yapmak istediği bir aile sağlığı merkezi var onunla protokol imzalama aşamasındayız. Yani Düzce için ihtiyaç olan her türlü devletin yatırımını alması gereken değerlerle ilgili takibimiz hızla devam ediyor.”

“Vatandaştan fazla ücret alındıysa o işletmelere işlem yapılır”
Son olarak, vatandaş cephesinden de tepkiyle karşılanan özel hastane ücretleri arasındaki farklılıklara ilişkin bilgilendirmede bulunan Özcan şunları kaydetti:

“Şimdi Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak biz hizmet veriyoruz. Hizmetini kontrol ediyoruz. Ücretlendirme konusunda da limitler belirleniyor, üst limitler belirleniyor. Özel hastanede verdiği hizmet kalitesinden veya otelcilik konforu diyelim, hızlandırılmış hizmet diyelim, bunlarla bir fark alınıyor. Farklarla bir üst limit belirleniyor. Bunu vatandaştan alabilmesi için zaten onların hastanelerde girişlerinin vatandaşa daha bu hizmeti vermeden beyan etmeleri gerekir. Vatandaş da bunların ayrıntılı fatura alma hakkına sahiptir. Onunla beraber bu faturada da yapılan işlemlerin hepsini tek tek yazmalıdır. Burada kişinin şüphesi var ise de SGK’dan bu fatura doğrulattırılır. Eğer burada haksız bir fatura kesilir vatandaştan fazla ücret alındıysa bu SGK müfettişleri tarafından o işletmecilere işlem yapılır. Vatandaşlara bu yapılıyordu değil böyle bir haklarının olduklarını hatırlatırım.”

Haber: Ö. YILMAZ