1980 yılından bugüne Devlet Su İşleri bünyesinde Düzce Şubesinde görev yapan DSİ Düzce Şube Müdürü Beşir Özcan, emekliye ayrıldı. 1980-2015 yılları arasında kesintisiz olarak tam 35 yıl Düzce’de mühendis, teknik şef, baş mühendis görevlerinde bulunan ve 1999 yılından itibaren bugüne kadar DSİ müdürü olarak görev yapan Özcan, veda mesajı yayınladı.
“değerli hemşerilerime, hesap vermek istiyorum” diyerek açıklamasına başlayan Özcan, Çalışma dönemi içinde, bütün büyük çay ve derelerin (Asarsuyu, Küçük melen, Aksu, Uğursuyu, Büyük melen) ıslahlarını başlattıklarını hatırlattı ve Efteni gölünden başlayarak dağlara kadar devam eden ıslah çalışmalarına halen hızla devam edildiğini kaydetti.Özcan, başta il merkezi Asarsuyu ve Küçük Melen olmak üzere, bütün ilçelerde onlarca köprü ve sanat yapıları yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

BARAJLAR 2015’DE BİTECEK

 Akçakoca ilçesinin içme suyunu sağlayacak Sarı Yayla Barajı inşaatı 2015 yılında bitirileceğini bildiren Özcan,”Baraj bittiğinde Akçakoca ilçesinin içme suyu ihtiyacı uzun yıllar karşılanacaktır.”dedi ve Uğursuyu Barajı projesi hakkında şu bilgileri verdi:

“Düzce Belediyesinin, Merkez, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova, Cumayeri ve Çilimli ilçe merkez ve bu ilçelere bağlı tüm köylerin içme suyunu karşılayacak, Uğursuyu barajının etüd ve uygulama projeleri çalışmalara başlamış ve Uğursuyu Barajının projesi 2015 yılında bitirilerek, inşaat ihalesi yapılacaktır. Bu proje bittiğinde Akçakoca ve Yığılca ilçeleri hariç tüm ilçe merkezi ve köylerin uzun vadeli içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır.”

GÖLETLERİN PROJESİ TAMAMLANDI

Çilimli Yeni Vakıf göleti, Akçakoca Altun Çay göletlerinin projeleri hazırlanarak ihalesi yapılacak seviyeye getirildiğini belirten Özcan, söz konusu projelerle 5 bin 800 dekarlık alanda tarımsal sulama yapılacağını açıkladı.

1975 yılında hizmete girmiş ve arazide yaklaşık 800 km’lik kanalet ağı ile hizmete devam eden, Düzce Ovası Sulaması Yenileme Çalışmalarının uygulama projelerinde sona gelindiğini aktaran Özcan, “Proje 2015 yılında bitirilecektir. Bu proje ile 110.000 dekarlık alan kapalı sistemle (borulu) sulanacaktır. Dolayısıyla 800 km’lik kanalet ağı ortadan kalkacak, köylerin ulaşımında ve tarımsal sulama suyu tasarrufunda önemli katkılar sağlayacaktır.”ifadelerini kullandı.

EFTENİ PLANLAMA ÇALIŞMASI BİTTİ

Düzce’nin önemli projelerinden biri olan, Düzce Efteni Gölü Projesi hakkında bilgiler veren Özcan, planlama çalışmalarının bitirildiği, uygulama projesinin ise son aşamaya getirildiğini dile getirdi. Yine 2015 yılında bitirilecek olan projenin hayata geçirilmesiyle, milli parklar ve Düzce turizmine önemli katkılar sağlayacak.DSİ Düzce Şube Müdürü Beşir Özcan, diğer çalışmaları ise şöyle aktardı:

“Müdürlüğümüze, belediyeler ve köy muhtarlıkları tarafından derelerin ıslah edilmesi için yapılan müracaatlar değerlendirilmiş, bu derelerin etüd ve projelerinin DSİ tarafından yapılması, uzun yıllar alacağı düşünülerek, zaman kaybının önlenmesi için ilk defa 40 adet çay ve derenin taşkın ve rusubat kontrolü planlama ve proje yapımı ihale edilerek, en kısa zamanda etüd ve projeleri hazırlanacaktır. DSİ tarafından Melen Havza Koruma Planı hazırlatılmış, bu plan gereğince havzanın tüm atık suları arıtılacak, arıtılan bu sular ya tarımsal sulamada kullanılacak veya sistemin dışına atılacaktır.Yine çeşitli kamu kuruluşlarından gelen talepler değerlendirilmiş, DSİ’nin makine imkanları ölçüsünde gerekli yardımlar yapılmıştır.”

DÜZCE’NİN BUGÜNÜ DEĞİL, YARININI DÜŞÜNDÜK!

Düzce’de DSİ tarafından, milyonlarca liralık yatırımlar yapıldığını ve halen devam eden ve yapılacak yatırımların proje tutarı ise yaklaşık 500 (beşyüz) milyon lira olduğunu aktaran Özcan, “Bu yatırımlar yapılırken Düzce’nin bugünü değil yarını düşünülmüştür.Karacahacımusa deresi ve Küçük melen çayı üzerine yapılan köprülerle Düzce’nin kuzeyi ve batısı Hal ve Küçük Sanayi Sitesi Düzce merkezi ile bütünleşmiş, ulaşımda önemli kolaylıklar sağlanmıştır. Asarsuyu üzerine geniş (25) m.lik köprüler yapılmış, Gösterişli otelin yanına Asarsuyu üzerinde (50)m köprü yapılarak Düzce’nin otoban bağlantısını sağlayacak yolun en önemli halkası bitirilmiştir.Dere ıslahlarında estetiğe önem verilmiş, “Akçakoca Orhanlı Deresi Taşkın Koruma” işi DSİ Genel Müdürlüğünce 2014 yılı “EN İYİ REKRASYON UYGULAMASI” seçilmiştir.”dedi.

YAPAMADIM DEDİĞİM HİÇBİR İŞ BULUNMAMAKTADIR

“Geriye baktığımda DSİ ile ilgili yapamadım dediğim hiçbir iş bulunmamaktadır.” diyen Özcan, “Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, belki de Türkiye’de ilk defa bir ilde DSİ’yi ilgilendiren tüm işler DSİ Yatırım Programına girmiştir. Tüm bu işler belirli program dahilinde yapılacaktır. Bu projeler bitirildiğinde içme ve tarımsal sulama suyu ihtiyacı olmayan, bütün dereleri ıslah edilmiş ve suları arıtılmış bir Düzce ortaya çıkacaktır. Bu durum Düzce’nin çehresini değiştirecek, önünü açacak ve gelişmesinde önemli katkılar sağlayacaktır.”diye konuştu.

DÜZCE’DE EN UZUN SÜRELİ GÖREV YAPAN TEK BÜROKRATIM

“Düzce’ye hizmet eden bir Düzceli olarak, Düzce il olduğu andan itibaren aralıksız Müdürlük görevini yürüten Düzce’de en uzun süreli görev yapan tek bürokratım.” Şeklinde sözlerine devam eden Özcan, “01 Temmuz 2015 tarihi itibariyle emekliye ayrılıyorum. Düzce’de görev yaptığım (35) yıl süresince bana ve kurumuma yardımlarını esirgemeyen Bakanlarıma (Düzce’li), Milletvekillerime, Valilerime, Kaymakamlarıma, Tüm Belediye Başkanlarına, Kurum Müdürlerine, Muhtarlara, Siyasi Partilerin İl Başkanlarına, Basın Yayın Kuruluşlarına ve değerli Hemşehrilerime, cefakar DSİ Personeline sonsuz teşekkürlerimi sunar, ölenlere Allahtan rahmet, kalanlara başarılı, sağlık ve mutluluk dolu uzun yıllar dilerim. Bundan sonra Düzceli hemşehrilerim  tecrübelerimden yararlanmak isterlerse, onların amatörce emirlerinde olacağımı bildirir, Tüm halkımıza Sevgi ve Saygılarımı sunarım.”dedi.