10 Mayıs Engelliler Günü Düzce Anıt Park Meydanı’nda etkinliklerle kutlandı. Düzce Özel Eğitim Okulu tarafından düzenlenen etkinliğe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Milli Eğitim Şube Müdürleri, özel eğitim öğretmenleri, özel çocuklar, velileri ve Erasmus Programı kapsamında Düzce’ye gelen üniversite öğrencileri katıldı.



30 milyonu yakından ilgilendiriyor
İl Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Atay, etkinlikte yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler verilerine göre Dünya nüfusunun yüzde 10’unu engellilerin teşkil ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bizim araştırma verilerimize göre de ülkemiz nüfusunun yüzde 12’si engelli kardeşlerimizden müteşekkildir. Aileleriyle birlikte ele aldığımızda engellilik konusu 80 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 30 milyonunu yakından ilgilendiriyor. Engellilerin toplum hayatımıza tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında elbette kamunun liderlik yapması şarttır.”



“Tohum toprağa, engelli topluma emanettir”
“Engelli olmak bireyin tercihi değil, kaderidir” diyerek sözlerine başlayan Düzce Özel Eğitim Anaokulu velilerinden Zeynep Çalışkan, şunları kaydetti:

“Ne onlar bilebilirdi engelli olacaklarını ne de bizler bilebiliriz olup olmayacağımızı. Sonuçta ne oldum değil ne olacağım demeli insan. Bence engelli insan eksik insan değildir. Eksikliklerin fark edilmesini sağlayan insandır. Hor görmek, yadırgamak insanlığa sığmaz hoşgörü, merhamet, adalet, vicdan her zaman galip gelir. Ben oğlum olduktan sonra görmeyenlere göz, duymayanlara kulak, yürüyemeyenlere ayak olmalıyım dedim ve bütün insanların böyle düşünmesini istedim. Engelli olmak engellerle yaşamak büyük bir mücadele azmi gerektirir. Bu bağlamda benim sloganım sevginin, inancın, sabrın ve mücadelenin olduğu her yerde tüm engellerin aşılarak emsalsiz başarılar sağlayacağını asla unutmamalıyız. Tohum toprağa, engelli topluma emanettir.”

Amaç otizme dikkat çekmek
Erasmus öğrencisi Baran Çelen, 8’i Türk toplam 48 Erasmus katılımcısının olduğu etkinliğinin amacını şöyle anlattı:

“Bu proje Erasmus. Katılımcı ülkeler İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Letonya, Estonya var. Projenin amacı otizme dikkat çekmek. Çünkü dünyada ve Türkiye’de insanlar otizmi yeterince bilmiyor, görmüyor. Onlara yardımcı olmalıyız ve onlar hakkında bir şeyler yapmalıyız.”

Yağışa rağmen oldukça yoğun bir katılımın sağlandığı program konuşmaların ardından özel öğrenciler tarafından hazırlanan şiir dinletisi, halk dansları ve müzik gösterileri sergilendi.



Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürü Bekir Daştan Erasmus programı kapsamında Anıt Park’ta düzenlenen etkinliğe katılan öğrencileri Düzce hakkında bilgilendirdi.



Haber: H.GÜRSOY