Tarımsal yatırımların yerleşik alana 1 km. mesafede olma zorunluluğu Düzce’ye yatırım yapmak isteyenleri zora sokmuş, kırsal desteklemelerin reddedilmesi  tarımsal amaçlı hizmet veren kurum ve kuruluşlar soluğu Ak Parti İl Başkanlığında almıştı. Tarım ve Hayvancılığın biteceği yönünde kamuoyunda endişeler sürerken, konu bugün İl genel Meclisi’ne de taşındı…

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Çalışkan, yeni yapılacak kümes ve ahırlarla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Çalışkan, meclis üyelerine dağıttığı bilgi notunda 2011 yılında yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiğini ancak daha sonra alınan kararla il özel idaresi ve İl belediye meclislerine çevre planlarını tadilatlarını onaylama devam edebildiğini hatırlattı. 

KARAR ORGANI MECLİSTİR!

Çalışkan, kümesler ve ahırların köy yerleşik alanına mesafeleriyle alakalı konu, tartışmaya neden olan kırsal desteklenmeler açıklanmadan önce gündemde olduğu söz konusu düzenlemelerin özel idarenin direk talebi ve görüşü ile değil, il genel meclisi ve belediye meclisi tarafından karara bağlandığını anımsattı. İmar planı yapılmadan ve sadece idarenin yazışmaları sonucunda yapılacak kümesler için bin metre, ahırlar için 750 metre yerleşik alana mesafe şartı getirildiği belirtilerek devam edilen açıklamada “imar planı yapılmak” suretiyle yapılacak olan kümes ve ahırların değerlendirilip onaylanmasının il genel meclisinin takdirine bırakıldığı ve kesin bir yasaklanmanın söz konusu olmadığı kaydedildi.

MECLİS ÜYELERİ TARTIŞTI

Çalışkan’ın bilgilendirmesinden sonra meclis üyeleri de hararetli bir konuşmanın içine girdi. Akçakoca il Genel Meclis üyesi Dursun Çakır, tavuk kümesleri için neden organize sanayi bölgesi olmasın tezini ortaya koyarken, bir diğer meclis üyesi Cahit Aydın da Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa mahkemesine itirazının Düzce’ye de zarar verdiğini savundu.

Gölyaka Meclis üyesi Kazım Sağlam da Gölyaka’da tavuk tesisi anlamında güzel örneklerin olduğu savundu. Bazı il genel meclisi üyeleri ise Bolu’nun bu konuda önde olduğu oradaki usul ve gerekliliklerin incelenmesi gerektiğini söyledi. Konuyu toparlayan İl Genel Meclis başkanı Şinasi Akbulut, hem ekonomik açıdan yatırımcıları hem de kurulacak tesisinin çevresinde ikamet edenleri mağdur etmeyecek bir yol bulunması için konunun araştırılmasına karar verdi. Akbulut gerekirse Bolu’ya gidilerek vatandaşlar ve yatırımcılardan görüş alınabileceği belirtti.

HAVA VE ÇEVREYE ETKİLERİ ARAŞTIRILACAK

Tarımsal yatırımlar içinde değerlendirilen özellikle tavuk kümeslerinin hava ve çevre kirliliğine olan etkileri, mevcut durum ve imar planlarına göre değerlendirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre kirliliği raporunda Düzce'yi 'sorunlu bölge' olarak belirlemesi tarımsal yatırımlar ve kırsal destekleme projelerini de etkiliyor. Tavuk kümes işletmeciliği başta olmak üzere tarımsal yatırımcılar ile söz konusu yatırımların bulunduğu bölgedeki halkı ilgilendiren gelişme dikkatle takip ediliyor. Özellikle Düzce'deki hava ve çevre kirliliğinin had safhaya ulaşması söz konusu yatırım ve buna ilişkin yasa ve yönetmeliklerdeki düzenlemeleri zorunlu kılıyor.  

HABER;S.KAŞKIR