Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda sundukları proje ve maket ile “En İyi Deprem Performansı Özel Ödülünü” kazandı.


Yarışma 3 aşamadan oluştu


ABD Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından 2003’ten bu yana düzenlenen Sismik Tasarım Yarışması’nın (Seismic Design Competition) Türkiye’deki uyarlaması olan DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması üç aşamadan oluştu. Yarışmanın ilk aşamasında, şartnameye uygun şekilde tasarlanan bina projeleri değerlendirilip ön elemeden geçti. İkinci aşamada, ön elemeden geçen bina projeleri DASK’ın gönderdiği malzemeler (balsa çıta ve levhalar) ile makete dönüştürüldü. Son aşamada ise İstanbul’da düzenlenen büyük yarışma finalinde bina maketlerinin şartnameye uygunlukları ve depremi simüle eden sarsma masası üzerindeki performansları test edildi. Proje maketlerinin sarsma masası üstündeki performansının yanı sıra teknik, ekonomik ve estetik özellikleri de takımların başarılarında değerlendirildi. Üç aşamalı puanlamada, teknik puanlamada kategorisinde, binanın deprem performansının seviyesi (tahmin edilen çatı ivme ve deplasmanlarının ölçülen ivme ve deplasmanların uyumu); ekonomik puanlama kategorisinde, maket binanın ağırlığı (malzeme miktarı) ve toplam kat alanı; Estetik puanlamada kategorisinde ise mimarisi ve pazarlama stratejisi (poster ve sunum) gibi kriterler açısından projeler değerlendirildi.


En önemli değerlendirme kriteri


İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Subaşı yaptığı açıklamada; “Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin sunduğu proje ve maketi ile yarışmanın en önemli değerlendirme kriteri olan binanın deprem performansının değerlendirildiği teknik puanlamada en yüksek puanı alarak, “Deprem Performansı En İyi Bina Özel Ödülünü” kazanmıştır.” dedi. Doç. Dr. Subaşı sözlerine “17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde büyük acılar yaşamış tabiri caizse depremin kalbi olan Düzce’mizde henüz yeni kurulmuş iki yıldır öğretim yapan Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği 2. sınıf öğrencilerimizden Hüseyin Bozkurt, Eyüp Daraman, Kaya Orhan, Mesut Bayır ve Ömer Altındağ’dan oluşan beş kişilik takım ile katıldığımız “1. Ulusal DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması”nda birçok üniversiteyi geride bırakarak çok önemli bir başarı kazanan öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Ayrıca projeye hazırlanma sürecinde öğrencilerimize destek veren danışmanları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan’a, Yrd. Doç. Dr. Hakan Polat ve Arş. Gör. Ali Yeşilyurt’a teşekkür ederiz.” şeklinde devam etti.


Dereceye giren tek bölümüz


Topraklarının yarısının 1. derece deprem kuşağında bulunduğu ülkemizin geleceğinin inşaat mühendislerinin yarışmadan edindikleri bilinçle deprem güvenliği yüksek yapılar inşa edeceklerini belirten Doç Dr. Subaşı, “Bu yarışmanın bizim için ayrı bir önemi daha var. DASK yarışmasına katılan ve dereceye giren ilk ve tek Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümüyüz. Özellikle teknoloji fakültelerinde okuyan öğrencilerin mühendislik öğrenimleri ile ilgili haksız eleştirilerin yer aldığı bu günlerde, bütün üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin İnşaat Mühendisliği Bölümlerinin sunduğu projeler arasından öne çıkarak Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin ödül almasının güzel bir cevap olduğu düşüncesindeyiz.” şeklinde konuştu.


259 lisans öğrencisi öğrenim görüyor


Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde 10’a yakın doktora, 50’ye yakın yüksek lisans ve 259 lisans öğrencisinin öğrenim gördüğünü vurgulayan İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Subaşı, “Bölümümüzde huzur ve barış ortamı içerisinde çalışan genç ve dinamik akademik kadromuzla iki adet SANTEZ, üç adet TÜBİTAK ve üç adet BAP projesi yürütülmektedir. Elde edilen bu başarıda pay sahibi olan bizleri her zaman destekleyen ve motive eden Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na, Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz’e ve Üniversitemiz yönetimine ayrıca teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Haber;C.Üstüner