MHP İlçe Başkanı Murat Altundal’ın Kültür park ile ilgili iddialarına Gölyaka Belediye Başkanı Nihat Çelik’in ardından, Gölyaka kaymakamı Mehmet Ali Özkan’dan geldi. Özkan, kaymakamlığın resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, göreve geldiğinden bu yana ilçede Mera Kanunu kapsamında bulunan hiçbir alanın kiralanmadığını, satılmadığını ve kanunun tarifinde olduğu üzere genel kullanım haricinde hiçbir amaca tahsis edilmediğini bildirdi.

 

Aksine mera alanlarının büyük kısmının ıslah proje kapsamına alındığını kaydeden Özkan,bir kamu arazisinin herhangi bir yatırıma tahsis edilebilmesi, kiralanması ve yahut satışının yapılabilmesi için hazine arazisi statüsünde bulunması ve üzerinde mera, yeşil alan, tahsis vb. kısıtlayıcı şerh bulunmaması gerektiğini belirtti.

 

 

Özkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

Evveliyatından bu yana hazine arazisi (tarla) statüsünde bulunan, 2689 parsel 81.050 m2 yüzölçümlü alan ilgililerini müracaatı, Valiliğimizin onayı neticesinde yapılan açık ihale ile bedeli karşılığında 5 yıllığına kiralanmış, 07/09/2011 tarihinde imzalanan sözleşme ile 07/09/2016 tarihine kadar ilgilisine teslim edilmiştir.Söz konusu arazi iddia edildiği üzere mera olmayıp yukarıda belirtildiği üzere evveliyatından bu yana hazine arazisi (tarla) statüsündedir. Yine arazinin kiralanması iddia edildiği gibi gizlenerek, saklanarak değil tamamen mevzuata uygun olarak, açık ihale usulüyle, gerek ilçemiz gerekse Düzce ilimizin tüm ilçelerinde ilan edilmek şartıyla, ayrıca Milli Emlak Genel Müdürlüğünün Web sayfasından da tüm Türkiye’ye duyurulmak suretiyle ihale edilmiştir.

 

 

Kültürpark ve Civarınında Talan Edileceği İddiaları;

 

İlçemiz halkı tarafından mera olarak adlandırılan Kültürpark ve etrafındaki arazilerin tamamı mera olarak adlandırılsa bile aslında hazine arazisi statüsüne sahiptir. Buradan hareketle bu alanların satılacağı veyahut yatırımlara tahsis edileceği iddiaları yer almaktadır. Oysa Kültürpark da dahil civarındaki arazilerin çoğunluğu piknik ve mesire alanı, mezbaha yeri vb. olarak Gölyaka Belediyesine tahsislidir. Kültürpark’ın Melen kısmında kalan 700 dekarlık alan ise 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Golf Sporu amaçlı olarak turizm alanı ilan edilmiştir. Yine Kültürpark’ın Melen Çayı ve Aksu Deresi istikametinde olan, turizm alanı olarak kabul edilen alanın bitişiğinde bulunan 452.128,48 m2’lik, 3076 parsel hazine arazisi ise Gölyaka Belediyesince imar planında Turizm Gelişim Alanı ve Yeşil Alan olarak ilan edilmiştir. Ayrıca bu yerlerin hemen hemen tamamı İl Çevre Düzeni Planında yeşil alan olarak gözükmektedir. Belirtilen yerlerdeki diğer araziler ise orman arazisi statüsündedir. 

 

Sadece golf alanı tahsis edilecek

 

Kısacası yukarıda sayılanlardan da anlaşılacağı üzere Kültürpark ve civarındaki arazilerin bir kısmının Gölyaka Belediyesine park ve mesire alanı olarak tahsis edilmesinden, bir kısmının da İl Çevre Düzeni Planı ve Gölyaka Belediyesi İmar Planında yeşil alan olarak yer almasından dolayı kiralama, satış ve yatırımlara kapalıdır. Sadece Golf alanı olarak ilan edilen alan turizm amaçlı yatırımlara tahsis edilebilecektir. Bu civarda sadece Kültürpark alanına giderken Çok Programlı Lise ve Kapalı Spor Salonu arasında kalan 24.000 m2’lik alanın 24 derslik Anadolu Lisesi yapımı ve gelecekte İmam Hatip Lisesi yapılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca tahsisi talep edilmiştir.Yukarıda belirtilen alan haricinde hali hazırda Kültürpark ve civarındaki alanlarda ne yatırım ne kiralama ne de satış amaçlı başvuru bulunmamaktadır.

 

Haber: H. İŞCAN