Daha ön talep aşamasında tartışmaların ortasında kalan Metek Köyü'nde, Arsa sahipleri ve Toplu Konut idaresi arasındaki alacak verecek meselesi giderek kangren oluyor. Konutların tamamlanması aşamasına gelinmesine rağmen, bazı arsa sahiplerinin hala ne para, ne de dairesini alamadığı bildirildi.

Düzce Belediyesi'nin arsa temini ve talep örgütlenmesini yaptığı konutlarda, en başta teklif edilen daire sayısının altında daire vererek arsa bedeli sorununun çözülmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Bazı arsa sahiplerinin parasını almasına rağmen, arsa ve daire alamayanların konuyu mahkemeye taşımasının söz konusu olduğu da konuşuluyor.

Gelinen aşamada, arsalarını devir etmelerine rağmen mülk sahiplerinin ellerinde karşılık olarak gösterebilecekleri bir belge bulunmadığı da dile getiriliyor. Bu nedenle arsa sahiplerinin paralarını veya dairelerini almaktan umutlarını kesmeye başladıkları, arsalarını satarken belediyeye destek olan kişilere yönelik olarak büyük kızgınlık içinde oldukları da iddia ediliyor.

Ödemelerin gecikmesine neden olarak Toplu Konut İdaresi'nin ekonomik bir darboğaza girmesi gösterilirken, TOKİ'nin satışları iyi gitmediği için arsa sahiplerine ödeme yapmakta güçlük çektiği öne sürülüyor.

2007 yılının ocak ayında başlayan arsa temini çalışmalarında aradan bir yıl geçmesine rağmen, arsa sahiplerinin bir türlü paralarını alamaması kamuoyuna yansımıştı. 18 Ocak tarihinde belediye Başkanı Mehmet Keleş ve arsa sahipleri bir araya gelmiş, tartışmalı bir şekilde para isteyenler de daire almaya ikna edilerek soruna geçici bir çözüm bulunmuştu.

Para karşılığı alınacağı söylenen arsaların bedelinin, daire olarak ödenmesi ev sahiplerini huzursuz etmiş, bazıları arsalarını vermekten dolayı pişman olduklarını dile getirmişti. Aradan bir buçuk yıla yakın zaman geçmesine rağmen beklediklerini hala bulamayan arsa sahiplerinin hayal kırıklığının ne zaman giderileceği ise hala bilinmiyor.