Geçtiğimiz hafta Azmimilli Pazaryerinde gündeme getirdiğimiz pazarcıların sorunlarına Düzce Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı İbrahim Güney destek verdi. Çamur içinde satış yapan pazarcı kadınların ‘Sanki tarlada satış yapıyoruz. Burası pazaryeri ama tarladan da kötü...’ feryadına hak veren Başkan Güney, özellikle zorlu hava koşullarında olumsuz etkilendikleri söyledi. Güney, ”Esnafımız zor durumda. Aziziye pazarı zaten içler acısı. Biz durumu belediyeye sunduk. İşlenmeyen blokların kapatılmasını istedik. Yeni pazaryeri yapılmayacaksa mevcut pazaryerini koruyalım istedik. İşin özünde üyelerimiz 6 gün pazara çıkıyor. Bir tane pazarımız yok. Başkanlığımı geçtim, esnaf olarak üzülüyorum. Anadolu’da bile bizim pazaryerlerimiz gibi pazaryerleri yok. Orada esnaf rekabet edebilir durumda. ”dedi.

ÜYE SAYIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ
Esnaf olarak son derece mağdur olduklarını, Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in belediyecilik anlayışına güvendiklerini fakat sorunlarının bir türlü neden çözülmediğini anlayamadıklarını söyleyen Başkan Güney, odaya kayıtlı esnafın durumuyla ilgili olarak şunları söyledi. “Buradan tur düzenleniyor. Vatandaşımız İstanbul’da bulunan pazarlara gidiyor. Bizim pazaryerlerimiz kullanılır durumda değil ki esnafımız iş yapsın. Esnafın mal almaya hali yok. Üyelerimiz bize ‘Başkanım ben kapatıyorum.’ Demek için geliyorlar. Üyelerimiz bu yüzden yarıya düştü. Biz borçları ödeyemez duruma geldik. Esnafımızın öyle büyük hayalleri yok. Herkes geçimini sağlamayı istiyor.”

BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ REKABET EDEMEMİZDİR
Pazarcılığın bir kültür olduğunu aktaran Güney, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’ten beklentilerini dile getirdi. ”Ben Belediye Başkanımıza da söyledim. Pazarcılık bir kültürdür. Bizde bir kültürü yaşıyoruz. Bizimde belki hatalarımız olabilir. Bizde çalışarak bu işi layığıyla yapabiliriz. Bunun içinde gerekli ortamın oluşması gerekiyor. Belediye hizmet makamıdır. Belediye bize imkan sağlamalıdır. Her şeyden bir gelir elde edecek gibi bir durum söz konusu değil. Biz işgaliye bedellerimizi vermeyeceğiz demiyoruz ama bizim güzel bir pazaryerine ihtiyacımız var. Çok lükste olmasın, kapalı ve sağlıklı olsun ki vatandaş oraya gelebilsin. Biz o şartlarda eğer en iyi hizmeti vatandaşa sunmazsak o zaman herkes haklıdır. Bizim en büyük sıkıntımız rekabet edememizdir. Azmimilli de kurulan pazaryerinin durumu ortadayken vatandaşımız yine de giderek bir kültürü yaşatıyor.”

Pazaryerlerinin bir kültürü yaşattığını, insanların sosyalleşmesine vesile olduğu paylaşan Güney, ‘Esnafımızda bıçak kemiğe dayandı. Biz çıkalım isyan edelim gibi bir düşüncede değiliz. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Durum isyan boyutuna geldi.’ Diyerek sözlerini tamamladı.

Haber:Y.SEVER