Sebze meyve fiyatlarının tavan yaptığı günler geride kalmaya başlıyor. Pazaryerinin ateşi artık düşüyor! Düşen fiyatlar da esnaf ve vatandaşa bir nebze de olsa nefes aldırıyor.

Öncü haber ekibi Aziziye Mahallesi’nde kurulan perşembe pazarında vatandaş ve pazarcı esnafın nabzını yoklayarak pazar tezgahlarındaki son durumu değerlendirdi.



“Bundan 10 gün önce çok pahalıydı ama şimdi bayağı bir düşüş var”
Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Davut Kahya fiyatlarda düşüş olduğunu ve 25 liralık bütçesiyle nerdeyse pazarını yapabildiğini belirterek, “Fiyatlar bayağı düşmüş. Biber 5 liraya düşmüş. Marul düşmüş 6 liraydı marul şimdi 5 liraya aldım. 4 liraya da var ama ufak. Portakallar düşmüş. Elma aynı şekilde düşmüş. Sebze ve meyvelerde düşüş var. 25 lirayla bayağı bir pazar yaptım. Havalar azıcık ısınırsa düşecek gibi görünüyor. Bundan 10 gün önce çok pahalıydı. Ama şimdi bayağı bir düşüş var” diye konuştu.





“Önceden uygundu ama şu ara çok pahalı; almadan gidiyoruz biz de”
Fiyatların pahalı olduğunu savunan ve pazar yapmadan gittiğini söyleyen Sevim Sevgeç, “Pahalı buluyorum. Geçen hafta gelmedim bu hafta geldim ama pahalı fiyatlar. Bir bağ marul 4-5 lira olur mu? Önceden uygundu. Ama şu ara çok pahalı. Almadan gidiyoruz biz de.”dedi.





“Seçimden sonra domates soğan 2 lira olur”
Seçimden sonra fiyatların daha da düşeceğini belirten Durmuş Sevgeç isimli vatandaş, “Fiyatlar normal, hiçbir köylü bir sebze ekmiyor. Seralar yapıyor. Pahalı değil. Daha da düşecek. Seçim geçsin daha da düşecek bunlar. En fakirinin cebinde 3 milyarlık telefon var. Ben çarşıda araba park edecek yer bulamıyorum. Parası yoksa nasıl alıyorlar? Para herkese var. Hayat pahalı değil. Bir tane köylü bir şey yapmıyor. Avrupa’da bugün 3 domates 3 Euro 14 milyon lira yapar. Her geçen gün düşüyor. Bu normal fiyat değil. Seçimden sonra domates, soğan 2 lira olur” şeklinde konuştu.



“Vatandaş şuana kadar bedava yemiş; şu anki fiyatlar normal”
Satışların, kış aylarında olunması nedeniyle duydun olduğunu söyleyen pazarcı esnafı olan Yakup Şahin, şunları söyledi:
“İnsanlar market ve manavlardan alıyorlar. Oradaki fiyatlar yüksek. Ama pazar fiyatları normal. Pek değişen bir şey yok. Bizim karımız belli. Standart. Fiyatlarda hafta başı bir düşüş olduğu söyleniyor. Büyük marketlerin patlıcan, biber, kabak reyona koymama gibi bir dedikodu var. Fiyatlar biraz düştü. Geri kalan fiyatlar aynı. Bu fiyatların belli maliyeti var zaten. Üretici de haklı 2sene içinde sadece yüzde 70 zam geldi. Bu ister istemez çiftçiye de yansıyor. Gübre torbası 100-150 lira oldu. Bunlar bedava değil işçilikle oluyor. Bunu ekiyor para kazanamazsa bir daha ekmiyor. Ben pazarcı olduğum halde geçen sene karnabaharla pırasa 60 kuruştu bu sene köylüler ekmedi, bu sene para yaptı. Milletvekillerimiz anlatıyor ama anlatmakla olmuyor icraat yapsınlar. KDV’yi düşürsün bir kere yüzde 1 verirken yüzde 8 bunu düşürsün. Alırken yüzde 8 vergi veriyorum satarken de veriyorum. Bunları mecbur yansıtacağım. Vatandaş her şeye pahalı diyor. Vatandaş şuana kadar bedava yemiş. Şu anki fiyatlar normal. Köylü para kazanıyor.”





“Vatandaşlar, önceden yarım kilo alıyorlardı şimdi 2 kilo alıyorlar”
Pazarcı esnafı Kemal Cihangir ise fiyatların daha da düşeceğini belirterek, “Satışlar şuan normale geldi. Eskiye bakarsanız şuana göre iyi. Şuan vatandaşta rahat. Biz de rahatız. Vatandaşla karşı karşıya gelmiyoruz. Fiyatlar yarı yarıya düştü. Vatandaşlar, önceden yarım kilo alıyorlardı şimdi 2 kilo alıyorlar. Bundan sonra daha da düşeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.



“Pazar bir adım daha uygundur daha bereketlidir alan için de veren için de”
Bir diğer pazarcı esnafı Güngör Turan fiyatların yarı yarıya düşmesini ihracatın durmasına bağlarken, şunları kaydetti:
“Fiyatlar geçen haftaya göre yarı yarıya düştü. Bir tek marul, ıspanak hariç her şey düştü. Domates geçen hafta 5-6 liraydı şuan 3-3 buçuk lira. Patlıcan 11-12 liraydı şuan 6 lira. Çarliston sivri biber yarı yarıya düştü ihracatın durmasından dolayı. Bu saatten sonra kolay kolay fiyatların çıkacağını zannetmiyorum. Ama meyve 2 lira 2 buçuk lira. Marketlere göre pazarlar daha ucuz. Geçen hafta bu saatlerde kimse yoktu pazaryerinde. Bu hafta fiyatlar yarı yarıya düştü millet 3 liraya biber istiyordu 12 lirayken. Şimdi 1 kilo, yarım kilo, 2 kilo alıyorlar. Fiyatlar ne kadar uygunsa sürüm o kadar oluyor. Sürüm varken karşı taraf da memnun oluyor satan da memnun oluyor. Bir anda bu kadar düşeceğini zannetmiyordum çünkü bir anda 5-6 liraya düşmez. 2 taraf için daha iyi olacak. Her zaman pazar bir adım daha uygundur daha bereketlidir alan için de veren için de.”



HABER: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ