Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde yer alan, Efteni Gölü’nün eski haline kavuşması, balık neslinin çoğalması, Turizme kazandırılması ve Çevresinde yaşayan insanların daha fazla bilinçlendirilmesi amacıyla 2011 yılında hazırlanan Sulak Alan Yönetim Planlaması kabul edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sekretarya görevini üstlendiği, ülkemizin doğa koruma açısından ulusal tek komisyonu olan Ulusal Sulak Alan Komisyonu, 2012 yılı I. olağan toplantısı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr Lütfi Akca’ nın Başkanlığında gerçekleştirildi.

Komisyonda öncelikli olarak Sulak Alanlar üzerine yapılan çalışmalar ve Ramsar Alanlarımız hakkında bilgi verildikten sonra, ana gündem maddelerine geçildi. 2011 yılında çalışmaları tamamlanan aralarında Efteni’nin de bulunduğu 7 sulak alan yönetim planı ve koruma bölgeleri komisyonda oy birliğiyle kabul edildi.

Sulak Alan Yönetim Planlaması projenin temel hedefi, Efteni gölü yaban hayatı geliştirme sahası sulak alanının korunması ve kullanılmasının uzun vadeli olması için göle zarar verilmeksizin yararlanılması. Proje ile, bölgenin kültürel ve doğal kaynakları korunacak, göldeki kirlenme durumu tespit edilerek, su kalitesi belirlenecek, gölü etkileyebilecek kirlenme ve bozulmaları engellemek amacıyla çok yönlü koruma ve kullanma programı yapılacak.

HABER:H.İŞCAN