1999 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından evsiz kalan vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan ve aradan geçen dokuz yıla yakın zamandır kaldırılamayan prefabriklerin boşaltılması için valiliğin tanıdığı sürenin dolmasına sayılı saatler kaldı.

Gümüşpınar'da bir zamanlar binlerce vatandaşın yaşadığı yüzlerce prefabrik yapının yerinde, otuz kadar prefabrik bina, daha önce kaldırılan prefabriklerin yerindeki beton enkazlar arasında vadesinin dolmasını bekliyor. Artık iyice eskiyen ve içinde yaşayanlar için sağlıksız koşullar oluşturan bu prefabriklerin kaldırılmasına kısa bir süre kaldı.

Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan prefabrikler de salı gününden itibaren Gümüşpınar'dakilerle aynı kaderi paylaşacak. Bazı sakinlerinin verilen süre dolmadan buradan ayrıldığı öğrenilirken, verilen sürenin sonunda önce yapıların elektrik ve suyu kesilecek, ardından burada yaşayanlar tahliye edilecek.

Valilik Prefabriklerin kaldırılması için aslında çok katı bir prosedür izlemiyor. Fevzi Çakmak ve Gümüşpınar prefabriklerinde yaşayan, herhangi bir geliri olmayan, yardıma muhtaç kişiler bir süreliğine Kiremitocağı'nda bulunan prefabriklere yerleştirilecek. Uygun arsası olanlara kendi evini inşa edebilmesi için Valilik 12 ila 15 bin YTL civarında yardım yapacak. Uygun arsası olanlar ayrıca içinde yaşadıkları prefabrik yapıları da alarak arsalarına götürebilecekler.

Valilik ayrıca ihtiyacı olanlara taşınma ve kira yardımı da yapacak. Bunlara ilave olarak Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, TOKİ Marifeti ile buralarda yaşayan vatandaşların konut sahibi olabilmesi için peşinatsız uzun vadeli uygun konut inşa etmesi için görüşmelere başlanacağını da açıkladı.

Temmuz ayının başında Gümüşpınar ve Fevzi Çakmak Prefabriklerinin kaldırılması ile birlikte Prefabrik sorunlarının önemli bir bölümü çözülmüş olurken, geriye sadece Belçika prefabrikleri, Kiremitocağı prefabrikleri ve emniyet müdürlüğü personelinin kaldığı prefabrikler kalacak.