Çilimli Festivali'nde açıklanan ve 5 bin kişinin istihdam edileceği söylenen projenin tarım arazisi olduğu için iptali ve başka bir yere yapılacağı konuşuluyor. İddialara göre bu konunun daha önce dile getirildiği ancak yetkililerin, OSB'nin yaratacağı istihdamı düşünerek uyarıları dikkate almadıkları söyleniyor.

Çilimli Festivalinde konuşan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı B. Murat Önay'da festivalde Çilimli OSB'yi doğrulamış ancak bunun sıfırdan bir OSB olmayacağını tıkanma noktasına gelen Dudullu OSB'nin bölgeye taşınacağını açıklamıştı. Önay'ın bu açıklamalarından kısa bir süre sonra Gebze TSO Başkanı Nail Çiler'de benzer ifadeler kurmuş ve sanayi yatırımlarının Düzce'ye yöneldiğini ifade etmişti.

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı B. Murat Önay, Dudullu OSB'nin kapatılacağını ve Çilimliye kurulacağı yönünde ki açıklamaları ve Düzce'de Çilimli OSB ile ilgili atılan adımların ardı ardına gelmesi ise konu hakkında şüpheli bir süreç ortaya çıkartıyor. Konuya muhalif olan isimler ise yargıya gitmeyi planlıyor.

Konu Yargıya Gidebilir

Konu hakkında valilikte geçtiğimiz günlerde bir toplantı yapılmış ve nihai kararın verilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına toplantıda alınan ilave karar gönderilmişti. Tarım arazisine OSB yapılmasını istemeyen kişilerin ise Düzce'de bazı hukukçular ile görüştükleri ve konuyu yargıya taşıyacakları söylendi. İddialara göre, bölgenin tarım arazisi için kullanımının daha doğru olacağı ve bölgede tarım çeşitliliği yaratacağı, bölgenin doğal yapısının zarar görmeyeceği ifade edildi.

Vali Adnan Yılmaz'ın başkanlığından toplanan Toprak Koruma Kurulu'na TSO adına katılan Mehmet Danışmaz, ilgili konuya itiraz etmiş ve karara imza atmadığı yönünde iddialar yer almıştı. Daha sonra iddialara göre araya bazı siyasiler girdi ve Mehmet Danışmaz'ı ikna ederek karara imza atmasını sağlandı. Alınan ilave kararda bakanlığa gönderildi ve karar beklenmeye başlandı.

İddia sahipleri, konu hakkında daha geniş kapsamlı bir araştırma yapacaklarını ve bölgeye kurulacak OSB'nin kimyasal atıklarının bölgede yaşayan canlılar için tehlike yaratacağını söylerken fabrika atıklarının ise çevre kirliliğine sebep olacağını belirtiyorlar.

Düzce'de E-5 kenarında yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazinin OSB yerine halka açılıp kent ormanı ve sosyal aktiviteler için bir spor merkezi alanı olarak kullanılmasının Düzce için daha büyük bir yatırım olacağı ve şikayet edilen yeşil alan eksikliğininde bu şekilde giderileceği ifade ediliyor.

Haber: M. YILMAZ