TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Düzce Oda Temsilcilisi Sedef Sönmez Buçgün, bugün yaptığı yazılı basın açıklaması ile İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Merkez PTT Binası için verilen yıkım kararına tepki gösterdi.

“Geç Osmanlı Döneminin kültürel iklimini yansıtıyor”
Postane binasının yapım tarihinin 1800’lerin sonu 1900’lerin başına uzandığını kaydeden Buçgün, yapının mimari özellikleri hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu:

“Yapının eski fotoğrafları, sözlü tarih çalışmaları ve yapının bugünkü fiziksel durumu üzerine yaptığımız incelemelerde postane binasının, Geç Osmanlı Döneminin kültürel iklimini yansıttığını gözlemledik. Yapı bir asır içinde çeşitli fiziksel değişimler geçirmesine rağmen, bugün hala dış cephesinde, pencere düzenlerinde ve süslemelerinde, yan cephe giriş kapısı ve süslemelerinde, ahşap saçak oranlarında geçmişin izlerini işaret etmektedir. Dahası iç mekanda yığma yapım tekniğinin ürünü kalın duvarları, tavanda harman tuğla dolgulu sık tonoz döşemesi ile tarihin hem tanığı hem taşıyıcısı konumundadır. Geçmiş birikimin bugüne aktarılmasında bir tarihi belge niteliğindedir.”

“Yapının tesciline gerek görülmemesi, postane binasının yıkım sürecine uygun zemini sağlandı”
Buçgün, binada 3 kuşağın hizmet aldığını ve kentin ortak mirası niteliğindeki böyle yapılara ilişkin bir karar alınacaksa bu kararın vatandaşların katılımı doğrultusunda alınmasının gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Yapının yukarıda değinilen karakteri, önemi dolayısıyla Mimarlar Odası Düzce Temsilciliği olarak yapının kültür varlığı olarak tescillenmesi yönünde çalışmalar yaptık. 6 Kasım 2017 tarihinde detaylı bir inceleme raporu ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna tescil başvurusunda bulunduk. Bu süreçte, Konuralp Müze Müdürlüğünün de Postane binası için daha önce Koruma Bölge Kuruluna tescil başvurusunda bulunduğu ve başvurunun reddedildiğini bizzat Kurul yetkililerinden öğrendik.

Süreç sonunda, 8 Mart 2018 tarihinde Koruma Bölge Kurulundan tarafımıza ulaşan, 24 Ocak 2018 tarihli karara göre postane binasının Kültür Varlığı olarak tescillenmesi kabul edilmemiştir. Yapının tesciline gerek görülmemesi, postane binasının yıkım sürecine uygun zemini sağlamış ve yapı 10 Mart 2018 tarihinde boşaltılmıştır.”


“Hukuki süreci başlatmış ve konuyu mahkemeye taşımış bulunuyoruz”
Merkez Postane Binası’nın depremler sonucunda değil de imar baskısından yıkıldığını ifade eden Buçgün, Düzcelileri mimarlık mirası niteliği taşıyan binaya sahip çıkmaya çağırarak, “Tescil başvurumuza aldığımız red kararının ardından Mimarlar Odası Düzce Temsilciliği olarak, bağlı bulunduğumuz TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile görüşmelerimiz neticesinde hukuki süreci başlatmış ve konuyu mahkemeye taşımış bulunuyoruz” diye konuştu.

Haber: Ö.YILMAZ