Vali Ali İhsan Su, Efteni Gölü Tanıtım Merkezi, Efteni Gölü Gözetleme Kulesi ve Efteni Gölü İskelesinde Basın Mensupları ile birlikte gezi ve incelemelerde bulundu.

 

 


Vali Su’ya İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Milli Parklar Şube Müdürleri Mehmet Sait Kanar ve Hasan Kudal ile Düzce Emniyet Müdürü Ayhan Buran eşlik etti. Gözetleme kulesine çıkan Vali Su, buz tutan Efteni gölünün muhteşem manzarasına hayran kaldı.

 

 


Düzce Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin elinde yeniden hayat bulan Efteni Gölü iskele yapımı ve kuş gözetleme kulesini inceleyen Vali Su, bölgede turizm amaçlı önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

 

 


Vali Su, “İlimizde iki önemli sektör var. Biri sanayi diğeri turizm. Turizm sektöründe ilimizi geliştirmek, tanıtımı sağlamak ve yeni turizm destinasyonlarım oluşturmak amacıyla bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar bünyesinde Efteni gölü ile ilgili yapılanları yerinde görmek adına buraya geldik. Efteni gölünde gerçekten önemli çalışmalar yaptık. 2014 yılında da çok önemli çalışmalar yapılacak. Yaklaşık 9 bin hektar sulak alan var. 764 hektarı da yaban hayatı tescilleme merkezi olarak tespit edildi. Çok önemli fauna ve floraya sahibiz. Burada 374 çeşit karasal hayvan bulunmakta. 129 çeşit kuş türü gelmekte… Buranın tanıtılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu çalışma turizme kazandırma yönünde yapılan çalışmalardır. Burası yerli ve yabancı turisti ağırlayacak, pek çok fotoğraf sanatçısına fotoğraf çekme imkanı sağlayacak. ”dedi.

 

 

Efteni Gölü’nde 2014 yılında yapılacakları da sıralayan Vali Su, sözlerine şu şekilde devam etti:
“2014 yılı içerisinde yeni ilaveler yapılacak. Burayla ilgili yeni hedeflerimiz var. Burada mutlaka kamelyalar olacak. Yürüyüş yolları yapmak 2014 yılı hedeflerimizin içinde. Bu yıl içinde Efteni gölü ve berberinde tüm ilimizde Bio-Çeşitlilik nelerdir tamamı ortaya çıkarılacak.”
Vali Su, Yıllardır atıl duran Eftenia Otelle ilgili sorumuza da cevap verdi.
Su, “Özel sektörün elinde bir konu özel sektör mutlaka gerekeni yapıyordur. Talepler var. İnşallah birisi alır ve ilimize kazandırır.” diye konuştu.

 

 

 

Sık sık çöplerle gündeme Gelen Efteni Gölü ve çevresi iskelesi ile birlikte temizliği de yapıldı. Milli Parklar Genel Müdürlüğü Düzce Şubesi tarafından gölün çevresine uyarı ve bilgilendirme levhaları asılırken vatandaşlardan 7/24 izlenen göl ve çevresine çöp atmamaları istendi.
Efteni Gölü’ndeki incelemenin ardından vali Su basın mensuplarına çalışmaları tamamlanan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Sulak Alanda yapılan Tanıtım Parkını gezdirdi.
Merkeze ilişkin Vali Su, “Ziyaretçi tanıtım merkezi 4 bin 200 metre kere bir alan. Burada hayvanlarımızı tanıtıyoruz. Bu bölgeyi tanıtmak adına önemli bir faaliyet alnı oluşturduk. Broşürlerle ve tanırım levhalarıyla destekledik. 500 bin tl diğerinde bir para ayrıldı. Amacımız buraları daha çok tanınır hale getirmek.” dedi. Vali Su, Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nde yeni yapılan Kuş Yuvaları ile koruma denetim ve izleme amacıyla kurulan Kamera Sistemini yerinde gördü ve bilgiler aldı.

Vali Su’nun inceleme gezisi Yaban hayvanlarının cansız maketlerinin yer aldığı parkı dolaşmasıyla son buldu.

Haber: S. KAŞKIR