Çin başta olmak üzere ithalatın yoğun olduğu oyuncak sektöründe yerli üretimi teşvik etmek amacıyla önemli bir adımı oluşturan Düzce Oyuncak OSB’nin kuruluş sürecine düzenlediği çalıştay ve içerisinde barındırdığı Tasarım ve Prototipleme Merkezi ile önemli destek sağlayan Düzce Üniversitesi, milli duygulara dokunacak karakter, model ve prototipte oyuncaklar üretilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, telefon bağlantısı ile konuk olduğu Öncü Ana Haber Bülteni’nde Gümüşova’da kurulacak Oyuncak OSB ve burada üretilecek milli oyuncaklar ile ilgili devam eden sürece akademik çalışmalarla dahil olan üniversitenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“Bu topraklardan bir marka çıksın diye arzu ettik”
Yaklaşık 1.5 yıldır Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi için üniversite olarak “Nasıl katkı sağlayabiliriz?” diyerek bazı çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Demircan Çakar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hepinizin bildiği ve deneyimlediği üzere çocuklarımız bize ait olmayan, bizim kültürümüzden gelmeyen, bizi yansıtmayan, bizim milli, manevi değerlerimizle bütünleşmeyen oyuncaklarla oynuyor. Oysaki kişilik gelişiminde çocuk yaşlardan başlayarak oyuncakların kültürün gelecek nesillere aktarılmasında çok etkisi var. Bu sebeple dedik ki bizde bu topraklardan çıkan, bize ait olan, bizi yansıtan oyuncakları üniversitemiz aracılığıyla tasarlayalım ve bunun ilk prototipini de Tasarım ve Prototipleme Merkezi’miz aracılığımızla üniversitemizde şekillendirelim. Bu topraklardan bir marka çıksın diye arzu ettik. Bu doğrultuda Sayın Bakanımız Faruk Özlü’nün de bakanlığımızın bütün yetkililerini bize destek olmak için görevlendirerek, Kültür Bakanlığımızın yetkilileriyle temas içerisinde bulunarak yine aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığımızın yetkilileriyle, TRT’nin yetkilileriyle iletişim içerisinde olarak önce 1 ay arama toplantısı gerçekleştirdik. Arkasından çok kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirdik. Sonrasında da yerli ve milli oyuncakların tasarımlarına ilişkin örneklerin alınabilmesi, seçilmesine yönelik bir AR-Ge proje pazarı hazırlamayı ön gördük. Bu süreçte bize Sunay Akın çok destek oldu.”

Milli Oyuncak Çalıştayı düzenlendi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca planlanan milli oyuncak çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl şubat ayında "Değerlerimiz, Kültürümüz, Çocuklarımız: Milli Oyuncak Çalıştayı" düzenlendiğini anımsatan Rektör Demircan Çakar, “Tasarımda hangi özelliklerin aranması gerektiğine yönelik olarak çalıştay yaptık. O çalıştayın sonuçları millioyuncak.duzce.edu.tr adresimizde mevcut.” dedi.

“En uygun ürünün ahşap olduğunu düşünüyorum”
Kültürel değerleri yansıtacak milli oyuncakların hangi malzemeden üretilmesi gerektiği konusunda kişisel düşüncesini de paylaşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şöyle konuştu:

“Bizim topraklarımıza, bizim bölgemize en uygun ve bizim markamız diyebileceğimiz en uygun ürünün ahşap olduğunu düşünüyorum.”

Yarışma çağrısında malzemede kısıtlamaya gidilmedi
Yerli üreticileri Düzce’de bir araya toplayacak Oyuncak OSB’de üretilecek milli oyuncakların tasarımı konusunda düzenlenecek yarışmaya sözü getiren Rektör Demircan Çakar, kamuoyunda da ‘ahşap’ görüşü çıkmasına karşılık yarışma çağrısında tasarım malzemesini kısıtlamadıklarını belirtti ve ekledi: “Rektör olarak, Düzceli olarak benim gönlümden ahşap geçiyor.”

Haber: C. ÜSTÜNER