Toplantıya,Akçakoca Kaymakamı Mehmet Ünal,Ak Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır,İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal,İl Genel Meclisi üysei İbrahim Bilgin,Tarım İlçe Müdürlüğüne bağlı ekipler,Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden gelen Müdürler, Balıkçılar ve Reif Projesi sunumunu gerçekleştiren Ege Üniversitesinden Prof Dr. Alkan Lök ve Prof Dr. Cengiz Metin katıldı.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal,Karadenizde ilk kez uygulanacak olan resif projesinin önemine vurgu yaparak’’ Yapay resiflerin birçok faydasının oluğunu öğrendim. Bunlardan bazıları, balıkların yuvalanmalarına, korunmalarına, yemlenmelerine yardımcı olarak, deniz altında bir vaha görevi görmesi, bununla beraber dalgıçlık, olta balıkçılığı, su altı fotoğrafçılığı, zıpkınla balık avcılığı gibi turizm ürünü olma özelliği taşımasıdır. Ayrıca bunların dışında da çok yönlü faydalarının da olabileceğini gözlemledim. Resif projesi Amerika ve Japonya’da çok eskiden bu yana uygulanmaktadır.Karadenizde uygulkanacak olan Resif projemiz uzmanlar tarafından incelenerek çalışmalar sürdürüldü.Bu proje tutması halinde Karadenizde bu proje çoğaltılabilinecektir’’diye konuştu.

Ege Üniversitesinden Prof Dr. Alkan Kök,Balıkçılara yönelik yaptığı sunumda’’Karadenizde ilk kez uygulanacak olan resif projesinin uygulanması Akademik ve çeşitli nedenlerden dolayı önemli olduğunu belirterek’’Resif projesi 300 yıl önce Japonyada bir köy yakınlarında toprak yüklü bir teknenin batması sonucu ortaya çıktı ve bu uygulama yıllardır Japonyada sürdürülmektedir.Karadenizde incelemelerde bulunduk ve bu projenin en uygun olduğu alan Akçakoca olarak belirledik.Çünkü 25 metre derinlikte cik cik tabir edilen salyangoz adeta bir beton zemin gibi durmaktadır.Bu projemiz burada uygulanmasının ardından başarı sağlarsa proje çalışmamız devam edecektir.Şimdi bu alana yapılan 3.5 ton ağırlığındaki delikli beton kitlelerden 96 adet atacağız ve bu proje çalışması başlamış olacaktır’’diye konuştu.

Konuşmaların ardından heyet olarak Akçakoca Balıkçı barınağında bulunan gemi ile birlikte Karadeniz açıklarında Resiflerin atılacağı alanda inceleme yapıldı..Hava şartlarının uyumlu olması durumunda günde Beton bloklar denize atılması planlandı.

Haber; R. BAL