5 Ekim 2012 tarihinde “Dönüşüm Başlıyor” sloganı ile start alan kentsel dönüşüm kapsamında bir çok ilde yıkımlar devam ederken dönüşümün adeta kaplumbağa hızında ilerlediği Düzce'de çok sayıda şahsa ve kamuya ait hasarlı raporu bulunan bina yıkılmayı bekliyor.



644 riskli yıkım gerçekleşti



İlk kazmanın vurulduğu 5 Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar yıkımı gerçekleştirilen kamu binaları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplam 644 riskli kamu binasının yıkıldığını açıkladı. 17 Ağustos 1999 depreminin 14. yıl dönümünde gerçekleştirilen kentsel dönüşümün üçüncü dalgasında, 45 ilde 87 bin 628 bağımsız birimin yıkımına yönelik adım atıldığı, bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığına ait 299 adet, Sağlık Bakanlığına ait 7 adet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait 9 adet, Milli Eğitim Bakanlığına ait 2 adet, İçişleri Bakanlığına ait 39 adet olmak 2 binin üzerinde bağımsız birimden oluşan toplam 356 adet riskli kamu binasının yıkımı gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca 2013 yılı içerisinde değişik kamu kurumlarına ait can ve mal güvenliği bakımından tehlike arz ettiği teknik bir rapora dayanarak resmi makamlarca belirlenen ve yıkım kararı alınan toplam 282 adet riskli kamu binasından 163 âdetinin yıkımı gerçekleştirildiği bildirildi.



Düzce'de çok hasarlı bina var



Öte yandan kentsel dönüşüm projesinin diğer illere göre yavaş gittiği Düzce'de hala bir çok hasarlı bina bulunuyor. Riski raporla da tescillenmiş olan yapıların bir kısmı mahkeme süreci nedeniyle beklemede kalırken bir kısmı ise halen boşaltılmıyor. Bu binalar arasında kamu binaları da yer alıyor. 1999 yılında yaşanan iki büyük depremle yerle bir olan Düzce için kentsel dönüşüm hayati bir önem taşıyor. Ancak birinci derece deprem kuşağında yer alan Düzce, 14 yıldır bu tehlikeli yapılardan kurtulmayı bekliyor. Çalışmaların ağır aksak sürmesi olası bir afette benzer acıların yaşanmasına zemin hazırlıyor.

 

Haber;C.Üstüner