1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Üretim Reform Paketi ile taşınması hedeflenen 135 adet sanayi sitesi arasında yer alan Eski Sanayi Çarşısı’nda hala yaprak kıpırdamıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Düzce’nin de aralarında bulunduğu 9 ilde yerleşim alanlarında kalan 10 sanayi sitesinin taşınma işlemlerinin 7 Temmuz itibariyle başladığını açıklamasının üzerinden aylar geçmesine karşılık esnafla ne bir görüşme ne de bilgilendirme yapıldı.

Son olarak Düzce Belediyesi, Eski Sanayi Çarşısı alanında uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle dükkanlarını boşaltmak zorunda olan esnafın, Küçük Sanayi Sitesi'ne yapılacak ek alanlara yerleştirileceğini açıkladı.

Uzun süredir gündemde olan proje ile ilgili Öncü Haber ekibinin mikrofon uzattığı sanayi esnafı kendilerine yeterince bilgi verilmemesinden yakındı.

“Diğer tarafın alt yapısı yok, bu kadar insan nereye gidecek?”
Şehir merkezinin göbeğinden kendilerinin de kurtulmak istediğini belirten Eski Sanayi Çarşısı esnaflarından Zeki Kahraman 1984 yılından beri sanayinin taşınmasının iyi olacağını söylediğini belirterek şöyle konuştu:

“Sanayi çarşısının taşınacağının söylendiği zaman “Gidelim, daha iyi olur” dedim. Bu kadar esnafı nereye bırakacaksınız? Diğer sanayinin alt yapısı yok. Oraya kim gidecek? Oranın çoğu dükkan sahibi. Ama sen bu kadar dükkanı nereye götürüp yerleştireceksin. Önce bu kadar insana dükkan bulunması gerekiyor.”

“Kimseye bilgi gelmedi, her kafadan bir ses çıkıyor”
Bu yılsonuna kadar taşınma işleminin biteceğine dair herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirten Zeki Kahraman, “Bu kadar esnafız herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Zaten o sanayinin çoğu şahıs malı. 2017 yılının sonunda taşınacak diyorsunuz da nereye taşınıyor? Kimseye bilgi gelmedi ki. Bu kadar insanı nereye koyacaklar. Herkes bir şey söylüyor. Her kafadan bir ses çıkıyor.” ifadesinde bulundu.

“30 senedir sanayi sitesi yapılmaz mı?”
Ayrıca civar illerin sanayi alanında yaşadığı gelişmeleri hatırlatan Kahraman, “Komşu iller kaçıncı sanayilerini kurdu bizim burada 30 senedir bir sanayi sitesini yapamadılar. Bu nasıl iştir? Kim ne yapıyor burada belli değil. 30 senedir bir sanayi sitesi yapılmaz mı?” diye sitemde bulundu.

“2 buçuk ayda bitmez”
Sanayi esnafı Sıtkı Topal da çalışmalarla ilgili bir bilgisinin olmadığını ve ne zaman taşınacaklarına ilişkin net tarih verilmediğini söyledi. Yıl sonuna kadar taşınma işlemlerinin tamamlanacağı söylentileri için ise “2 buçuk ayda buranın taşınma işlemi bitmez. Bu kadar esnaf nereye gidecek? Bize bir yer de gösterilmedi.” dedi.

Eski Sanayi Çarşısı alanında uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle dükkanlarını boşaltacak olan sanayi esnafı Küçük Sanayi Sitesi’nde henüz herhangi bir çalışmanın başlatılmaması dolayısıyla en az 1 yıl daha mevcut yerlerinde kalacaklarını tahmin ediyor.

Haber: Ö. YILMAZ