Düzce programını 3 açılış ve 3 temel atma töreninin oluşturduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün dün son adresi Yığılca oldu. Özlü burada, Batı Karadeniz'in en büyük mağarası olan Yığılca sınırlarındaki Sarıkaya Mağarası'nın ziyarete açılış törenini gerçekleştirdi.







Özlü’ye Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, ilçe belediye başkanları eşlik etti.



“Turizme katkı sağlayacak”
Burada bir konuşma yapan Bakan Özlü, Yığılca2nın siyasi hayatı için önemli bir yer olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Ben Yığılcalılar'dan çok büyük bir destek gördüm. İzmir'in Çeşme ilçesine gittiğimde vatandaşlara, ‘Ne istiyorsunuz?’ diye sordum. Dediler ki, ‘Bizim doğalgazımız yok’. Bizim Yığılca ilçemiz var, orada doğalgaz var. İzmir Çeşme'de doğalgaz yok ama Yığılca'da bu sene doğalgaz kullanacağız. Enerji bakanımız doğalgaz dağıtım programına Düzce'yi de aldı. Turizm danışma ofisini açtık. Burası Düzce Valiliği'nin içinde görülmez bir yerdi. Bakın düzce merkezde çok güzel bir turizm danışma ofisimiz var. Bakın yine turizme katkı sağlayacak olan mağaramızın açılışını yapıyoruz. İnşallah Düzce'nin bugünü dünden daha iyi, geleceği de bundan daha iyi olacak. Düzce'yi bölgenin yıldızı yapacağız."

“Yığılca için milat bir yatırım”
Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise, bugün ilçe için milat bir yatırımın açılışını yaptıklarını dile getirerek şu ifadelerde bulundu:

“Doğa tabanlı proje diyoruz. İlimizde turizm çalışmalarını sayın bakanımızın önderliğinizde yürütüyoruz. İlimiz büyük şehirlerin ortasında 25-30 milyona hitap edebilecek bir yer ama bunu duyurmak ve bu arenaya sunmak zorundayız. Gerçekten ne kadar doğanın içinde olduğumuzu görüyoruz. İlimiz bu anlamda tam bir cazibe merkezi. Biz de Allah'ın verdiği bu doğal güzellikleri nasıl ortaya çıkarabiliriz diye çalışmalarımızı yapıyoruz. Yedigöller yolunuzu yaptık. Buranın yolunu da belli bir yere kadar yapacağız. Tanıtım manasında bunlar yoğun bir çakışma gerektiriyor. Güzel ve görsel bir yer sizin de beğeneceğinize inanıyorum.”

"Yalnız Yığılca'ya değil bölgeye katkı sağlayacak"
Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, Sarıkaya Mağarası'nın yalnız Yığılca'ya değil bölgeye de katkı sağlayacağını belirterek, “Projenin başından bu yana desteklerini esirgemeyen valimize teşekkür ediyorum. Bu mağaranın açılışı ile Düzce'nin Türkiye'de hak ettiği yeri sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye'deki yaklaşık 6 bin mağara içinde büyüklüğü ile ilk 10’da yer alan Sarıkaya Mağarası’nın açılış kurdelesi kesildi. Ardından Özlü ve beraberindeki protokol tarafından gezilen mağaraya ilişkin, mağara uzmanları tarafından detaylı bilgilendirmede bulunuldu.



Toplam uzunluğu 1,5 km
Düzce ve bölge turizmine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen ve Yığılca merkezine 11 km. mesafede olan Sarıkaya Mağarası'nın toplam uzunluğu 1,5 km. İçerisinde küçük bir derenin aktığı mağarada gölet, obruk ve 1 adet de şelale bulunuyor. Sarkıt, dikit ve sütunların rahatça gözlendiği mağara, milyonlarca yıl önce başlayan oluşumuna hala devam ediyor. Ayrıca Sarıkaya Mağarası’na giren bir kişi Aksu Mağarası’ndan çıkabiliyor.

Haber: Ö.YILMAZ