Düzce Teknopark Genel Müdürü ve Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Teknopark’ın gerçekleştirdiği faaliyetler, sunduğu fırsatlar ve kazandığı başarılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, 1 Ekim 2010 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 32 ortakla kurulan ve 1 Nisan 2011 tarihinde resmi olarak faaliyete geçen Düzce Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin bölgede sanayinin gelişiminin desteklenmesi, yenilikçi çalışmaların gerçekleştirilmesi, verimliliğin arttırılması, girişimciliğin özendirilmesi, bölgedeki üniversite mezunları için iş olanaklarını genişletilmesi gibi amaçlarla kurulduğunu söyledi.

 

Yüzde 95 doluluk oranı ile çalışıyor

Düzce Teknopark’ın kurulduğundan bugüne kadar otomotiv, yazılım-bilişim, telekomünikasyon, savunma, medikal, bio medikal, enerji, çevre, inşaat gibi birçok sektörde 30’u aşkın firmaya ofis kiraladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, şu an yüzde 95 doluluk oranı ile çalıştığını ifade etti. Düzce Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren firmalarda 40’ın üzerinde Ar-Ge personelinin görev aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şahin,  kurulduğu günden bu yana bünyesinde toplam 43 AR-GE projesi yürütüldüğünü ve toplamda 60’ı aşkın Ar-Ge personelinin bu çalışmalarda yer aldığını söyledi.

Teknoparklar’da sağlanan teşvikler

Teknoparklar’da girişimcilere ve öğretim üyelerine sağlanan teşviklerden de söz eden Yrd. Doç. Dr. Şahin; "Bölgede bulunan personellerin, sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50’si 5746 sayılı kanun kapsamında desteklenmektedir. Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin elde ettikleri kazançları, 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Ayrıca öğretim üyeleri, Teknopark içerisinde kendi şirketlerini kurabilmekte, kurulu şirkete ortak olabilmekte ve yönetiminde görev alabilmektedir. Bölgede elde ettikleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulmaktadır. Tüm bunların yanında öğretim elemanlarına kira indirimi de sağlanmaktadır.” dedi.

Öncelik daha modern yapılar

Fiziki şartları modern hale getirmenin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, “Fiziki şartlarımızı daha modern hale getirmek öncelik alanlarımızdan bir tanesidir. Bu kapsamda gerçekleştirilen yoğun çalışmalarla birlikte Düzce Teknopark’ın girişimcilerine daha modern şartlarda hizmet vermesi adına önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Şu aşamada altyapı ve idari sürecin hızla yürüdüğü ve 10.000 m2 civarında olması planlanan yeni binamızı en yakın zamanda yükselirken görebileceğimizi söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

 

Teknopark'ın hedefleri

Düzce Teknopark’ın kendi kabuğundan çıkarak yüksek hedefleri olan bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi olmayı hedeflediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şahin, Teknopark’ın üniversite-sanayi işbirliğini sağlayan, rekabet avantajı oluşturulmasına katkıda bulunan, teknolojik bilgi üreten, verimliliği arttıran, maliyetlerin düşüren, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı sağlayan, teknoloji transferine katkı veren, yüksek/ileri teknoloji üreterek yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlayan bir Teknopark olma hedefiyle yoluna emin adımlarla devam ettiğini dile getirdi.

Ar-Ge meyveleri toplanmaya başladı

Son olarak gerçekleştirdikleri verimli çalışmalar sonucu ortaya çıkan istatistiklere değinen Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, “Düzce Teknopark’ta yürütülen projeler için firmalar, toplamda 3 milyon 130 bin TL AR-GE harcaması gerçekleştirirken, bu harcamaların sonucunda ise 5 milyon 235 bin 985 TL’lik bir AR-GE satış tutarına ulaşmışlardır. Düzce Teknopark’ta olmalarından dolayı elde ettikleri vergi muafiyeti ise 1 milyon TL’yi geçmiştir. Sonuç olarak firmaların gerçekleştirdikleri Ar-GE harcamalarının meyvelerini toplamaya başladıkları söylenebilir.” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.

Haber:C.ÜSTÜNER