Geçmişten günümüze, insanların evlerine ekmek götürmelerini sağlayan birçok meslekler geldi geçti. Öyle meslekler vardı ki; zamanla gelişen teknolojiye ve değişen kültürel yapıya daha fazla direnemediler. Bugün yine geçen yıllara inat, aşkla sürdürülmeye devam eden bir mesleği daha ekranlara getiriyoruz…

 

 



Teknolojinin gelişimi birçok şeyi yok etti ancak, Çavuşlar yolu üzerindeki su değirmeni yaklaşık 150 yıldan beri dönmeye ve un öğütmeye devam ediyor.

 

 

 

Rahmi Çavuşoğlu’na ait değirmen, bölgede ayakta kalan sayılı su değirmenlerinden biri. Gelişen teknolojiye rağmen, su değirmeni, suyun doğal gücüyle dönmeye ve doğal yöntemlerle buğdayı un etmeye devam ediyor. Değirmen suyunu Hasanlar Barajı'ndan alıyor… Barajdan gelen soğuk su havuzda toplanıyor… Ardından 5 metreden aşağı dökülen su, çarklara vuruyor ve 300 kilo ağırlığındaki değirmen taşını döndürüyor. Dakikada 120 devir yapan taşın öğüttüğü unun lezzetini farklı bulan daimi müşterileri var… Buğdaydan un üretimi, artık büyük oranda elektrikli modern un fabrikalarında yapılsa da sayıları çok azalan ve artık nostaljik değer taşıyan su değirmeninden elde edilen undan yapılan ekmekteki tat farkıyla yarattığı bağımlıları sayesinde varlığını sürdürüyor.

 

 



Değirmenin buğdayından nasiplenen kuşlar da kameralarımıza takılırken, mikrofon uzattığımız değirmen sahibi Rahmi Çavuşoğlu bu mesleğe sahip çıkılmasını istiyor…

 



Mesleğin son temsilcileri Hamdi Çavuşoğlu ve kardeşi Hayrullah Çavuşoğlu, su değirmeninin kültür turizmi açısından da ilgi gördüğünü vurguluyor.

 

 


Kardeşlerden Hamdi Çavuşoğlu,” Değirmenimizin tarihi dedelerimizden öğrendiğimize göre Osmanlı döneminden kalma… özelliği de su değirmeni olması. Bu değirmende batı Karadeniz’de başka yerde yok. Bizde yıllardan bu yana dededen toruna bu mesleği devam ettiriyoruz. Cereyanlı değirmenlerin unu yaktığını söylüyorlar. Bizim özelliğimiz ise su ile çalıştığından soğutarak öğütmesi. İşin sırrı da bunda yatıyor… Değirmenimize ilgi yoğun… Karadeniz insanımızın mızır unun özünü biliyor. Turistik açıdan da ziyarete geliyor, nasıl çalıştığını inceliyorlar. Bu kiloda ki bir taşın suyun nasıl çevirdiğine şaşırıyorlar.” dedi.
Hayrullah Çavuşoğlu ise organik üretim yapması nedeniyle özellikle üniversite tarafındanrağbet gördüğünü belirtiyor...

 

Haber: S. KAŞKIR