Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin turizm stratejisini tepeden tırnağa yenileme kararı aldı. Buna göre; tanıtım için izlenen yollar günümüz koşulları doğrultusunda revize edildi. 81 ili kapsayan yenileme hamlesine ilişkin yapılan değerlendirmede, turizm alanında yaşanan daralmaya karşılık olarak tanıtımı daha ileri noktalara taşımak için tedbirler alındığı aktarıldı.

Düzce'deki sorunu anlatan sözler...

Yeni yol haritasını anlatmak için turizm sektörü temsilcileri ile biraraya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın tespitleri, Düzce'nin neden bugüne kadar turizmde hakettiği noktaya ulaşamadığı sorusuna da cevap bulunan nitelikteydi... Turizmde başarılı olmak için seferberlik içinde hareket edilmesine dikkat çeken Bakan Avcı, devlet, sektör ve ilgili tüm paydaşların el ele vermesi gerektiği üzerinde durdu.

Yeterince destek yok

Ancak Düzce'de yıllardır süregelen tanıtımdaki yetersizlikler irdelendiğinde turizm acentelerinden, esnafına, sivil toplum örgütlerinden işadamlarına kadar bir çok kesimden beklenen desteğin görülmediği gerçeği ile yüz yüze kalınıyor.

Ankara'daki tanıtım en büyük örnek...

Son olarak kent için büyük önem taşıyan ve bir ilk olma özelliği taşıyan Ankara'daki tanıtım günleri etkinliğinde Düzce Valiliği'ne dışarıdan desteğin sınırlı kaldığının açıkça gözlemlenmesi seferberlik ruhunun Düzce'de hala eksik olduğunu gösterdi.

İşadamlarının katkı sağlamak için sıraya girmesi, esnafın ise meşhur ürünleri ile stantlarda boy göstermesi beklenirken, tanıtım daha çok Düzce ve Akçakoca'dan Ankara'ya giden bayanların yöresel yemekler yapmasıyla sınırlı kaldı.

Düzce, mücadele veriyor
Ayrıca Düzce'den her yıl farklı il ve ülkelere yüzlerce turist taşıyan seyahat firmalarının ekmek yedikleri şehre turist getirme noktasındaki girişimlerinin çok cılız kaldığı da bilinen bir gerçek. Yeşilin her tonunu barındıran, doğal güzellikleriyle parmakla gösterilmeye aday bir il olan Düzce'de hem kentte yaşayanlara hem de yerli ve yabancı turistlere tantılacak bir çok zenginlik varken, tanıtımdaki eksiklikler yüzünden Düzce hala hakettiği yere gelebilmenin mücadelesini veriyor.

STK'lara da büyük iş düşüyor
Akçakoca'sı ile yaz turizmine, yaylaları ile kış turizmine, Kaynaşlı'daki parkurları ile spor turizmine, kaplıcalarıyla sağlık turizmine, birbirinden güzel cami ve türbeleriyle inanç turizmine cevap veren bir il olan Düzce'de sivil toplum örgütlerinin de sektörün sorun ve taleplerini ele alarak ilgili makamlara ulaştırmak adına harekete geçmesi turizmin geleceği açısından önem taşıyor.

Şimdi birlik olma zamanı... 

Oteller, restaurantlar, tesisler ve seyahat firmaları gibi bir çok alanı içerisinde barındıran sektörün rahatlaması, 2016 yılında tohumları atılan tanıtım atağının başarıya ulaşması ve Düzce'nin tüm değerleri ile gözde bir turizm adresine dönüşmesi için Bakan Avcı'nın da üzerinde durduğu gibi takım ruhu ile hareket edilmesi gerekiyor. Kaybolup giden zamanlara yenileri eklenmemesi için şimdi birlik olma zamanı...

Haber:C.ÜSTÜNER