14-17 mayıs tarihleri arasında düzenlenen Engelliler Haftası dolayısıyla dün akşam Sehli Mümteni’de engellilerin sorunları masaya yatırıldı. Yard. Doç. Dr. Latif Onur Uğur’un konukları Düzce özel Eğitim merkezi mesleki eğitim merkezi müdürü Hüseyin Zelyurt ve Düzce Engelliler Derneği başkanı Erol Altıntaş’tı.

 

Program öncelikle engelli tanımı ile başladı. Düzce Engelliler Derneği başkanı Erol Altıntaş, “ Engellilik, insanın yaşam kalitesinin düşmesidir.” Derken, engellilerin yaşam şartlarından söz etti.
Düzce özel Eğitim merkezi mesleki eğitim merkezi müdürü Hüseyin Zelyurt ise , Bireyin doğum anı, doğu öncesi, doğum sonrası olumsuz olgular sonucu engelliliğin ortaya çıktığını ifade ederek, “ Bu bireyin toplumda üstlendiği göreve engel olan bir durumdur. Zihinsel engellik, bedensel engellilik şeklinde sonuçları vardır.” Şeklinde konuştu.

 

Programda engelliler derneğinin kurulma amacından söz eden Erol Altıntaş, “bu vicdani bir görevdir. Hareketli sanat ağırlıklı bir dernek, kütüphanemiz var, Şehirde sadece engellilerin değil engelsizlerin de sorunu var, insanların asıl engellerin kendileri olduğunu göstermek istedik . Dernekler güçlü olsa bile en başta eğitici eksiğimiz var, çocuk psikoloğu yok, Türkiye’nin o kadar çok eksiği var ki, devlet bir kanun koyarken altını doldurmuyor. Müthiş bir kadro eksikliği var.” İfadelerini kullandı.

 

Engellilerin eğitimi hakkında bilgiler veren Hüseyin Zelyurt, özel eğitimin tek bireyle yürümeyeceğini vurguladı. Zelyurt, “ toplumunu buna dahil olması gerekiyor. Şu anda el ele gidiyor. Tabi eksiklikler var, bunlar da zamanla giderilecektir. Avrupa ile aramızda uçurum farkı yok. Engelli eğitiminde gelişim içerisindeyiz. Ciddi adımlar atıldı. Eksiklikler var. 0-3 yaş aralığında bir eğitim çalışması var. Şu anda Milli eğitim müdürlüğünün bir çalışması var Düzce’de açılacak. Şu an elimizde olan eğitim uygulama okulları var, Düzce’ye baktığımızda 3 bağımsız okulumuz var, tamamen engelli bireylerin gittiği, milli eğitime bağlı, 30 ilkokulda özel eğitim sınıfı var. Aile bu zincirin en önemli halkasını oluşturuyor. Aile eğitimi, ailenin okulla işbirliği bizim için fevkalade önemli.” Dedi.

Haber: H. İŞCAN