Düzce Üniversitesi lisans öğrencilerine “Sevgi” dersi vererek Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgi ve aşk üzerine bilgiler verdi.Sevgi ile aşkın birbirleriyle ilişkili kavramlar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, “Sevgi, aşka göre çok daha geniş kapsamlı bir kavramdır. Aşk sevginin özel bir halidir. Literatüre göre aşık olmak, hastalığa tutulmakla eşdeğerdir. Grip olunduğu zaman ateşin yükselmesi gibi, aşık olunduğunda da buna benzer bir durum oluşur. Nasıl ki grip etkisini kaybetmeye başladığında, bir süre sonra semptomlar yok olur ve hayat normale döner, aşık olduğumuz zaman da bir süre sonra bu yoğun duygular sona erer ve ilgi azalır. Yani aşkı besleyen şey ilgidir. Aşk, ilginin tamamen karşıdaki kimseye odaklanması, başka hiçbir şeye ilgi duyulmamasıdır. Tabi ki bu karşılıklı olduğu zaman muazzam bir coşku ve heyecanla, bireylerin birbirlerinden başkasıyla ilgilenmemeleri şeklinde meydana gelir.” dedi.

Büyü kalktığı zaman kalp artık çarpmıyor

Yrd. Doç. Dr. Uğur, günümüz duygusal ilişkilerinde bireylerin birbirini tanıma sürecinin kısalığına vurgu yaparak "21. yüzyılda bilgi birikimi, deneyim, filmler, internet ve birlikte sürekli zaman geçirmek, bireylerin karşılarındaki kişiyi tanımalarını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla bu aşırı tanımadan kaynaklı; kişinin karşısındakini çabuk tüketmesi, eksiklerini, yanlışlarını, kusurlarını görmesi büyüyü ortadan kaldırıyor. Büyü kalktığı zaman da kalp artık çarpmıyor” şeklinde konuştu.


Sevgi; sabır ve özveri ister

İlişkilerde sabrın önemine değinen Uğur, “Sevginin gerektirdiği en önemli şeylerden bir tanesi sabırdır. Sevgi; sabır ve özveri ister. Beklemeyi, tahammül etmeyi, katlanmayı bilmek önemlidir. Tarihe mal olmuş aşk hikâyelerinde, Ferhat ile Şirin’de, Leyla ile Mecnun’da, Romeo ve Juliet’de sabır unsuru vardır. Bir ayrılık vardır ama sevgileri uğruna o genç insanlar sabreder, sıkıntılara, üzüntülere katlanır. Günümüz gençliği yani bugünün 13-25 yaş arası bireylerindeki en önemli eksiklik, sabırsızlık. Her şeyde olduğu gibi sevgilerde de hızlı tüketim var. Oysaki sevgi sabır ister.” diye sözlerine devam etti.

Her gün sevgililer günü olmalı


Sevgiyi ifade etmenin sadece 14 Şubat Sevgililer Günü’yle sınırlı olmaması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, “Sevgiyi göstermenin bir günle sınırlı kalmaması gerekir, her gün sevgi dolu ilişkiler gelişim içinde büyümeli ve gelişmelidir. Hediye almaktan çok sözlerle ve davranışlarla sevgi ifade edilmeli, karşımızdakine onu önemsediğimizi, düşündüğümüzü ve değer verdiğimizi göstermeliyiz. Sevgi her gün yaşanmalı, her gün sevgililer günü olmalıdır” şeklinde sözlerine son verdi.