Uzun zamandır yeşil Düzce'ye bir kabus gibi çöken Amerikan Beyaz Kelebeği (ABK) zararlısı bu yıl da yeniden zarar vermeye başladı. Düzce merkeze bağlı Yenitaşköprü,Duraklar, Yenikaraköy, Ballıca, Konaklı, Küçük Ahmetler, Küçük Mehmetler, Bataklı Çiftlik, Turaplar gibi Düzce'nin güney yakasında bulunan köylerde yeşil ağaçları sarmış durumda..

Daha önceki yıllarda Dut ağacı yapraklarını sarmasıyla tanıdığımız ABK zararlısı daha sonraki yıllarda fındık, elma, kiraz, ayva  ceviz  başta olmak üzere meyve türü ağaçlarda ve ayrıca meşe akçaağaç gibi ağaçlarda zarara yol açıyor.

BU YIL MÜCADELE YOK

Geçtiğimiz yıllarda Özel İdare tarafından ayrılan ödenekle köylerde ilaçlama faaliyetlerinin yapıldığı bilinmesine rağmen, bu yıl herhangi bir mücadele çalışması içine girilmemesi zararlının diğer köyleri de sarmasından korkuluyor..Düzce'de ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda popülasyonu artan, başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 1. dölüne karşı köylerde ilaçlı mücadeleye başlanması gerekiyor.

İlaçlı mücadele için 2012 ve 2013 yıllarında  İl Özel İdaresi 50 bin TL’lik kaynak desteği sağlamış ve  toplu mücadele için 16 kişiden oluşan 8 ekip zararlının yoğun olarak bulunduğu köylerde sahada ilaçlı mücadeleye yürütmüştü.Aynı yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürülğü tarafından muhtarlıklara kısmen ilaç dağıtılmış ayrıca bu kapsamda ilgili muhtarlıklara geçen yıl dağıtılmış olan dal kesme makaslarından faydalanmaları sağlanmıştı Mücadeleye 55 köy ve 1 Belde de devam edilmiş, ilaçlamada çevreye arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullanılmıştı.

Bu yıl meavsim itibarıyla havalmarın yağışlı geçmesi zararlının geç ortaya çıkmasına neden oldu. Ancak son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla birlikte zararlı yeniden zarar vermeye başladı.Zararlının yoğun olarak görüldüğü köylerde vatandaşlar ve muhtarlar geçtiğimiz yıllarda Özel İdare tarafından 2012 ve 2013 yıllarında ayrılan ödeneğin bu yılda yeniden başlatılarak toplu mücadeleye başlanması isteniyor.

Haber:E.TAYHAN